Μια «χρονοκάψουλα» έχει στηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα πρώτα ίχνη ζωής, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Η νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Στη σπηλιά: Ιστορίες από το σκοτάδι στο φως», σε συνδιοργάνωση του ΑΜΘ και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, φωτίζει μια λιγότερο γνωστή πτυχή της αρχαιολογικής έρευνας και παρουσιάζει 296 αντικείμενα από 30 σπήλαια, βραχοσκεπές και σπηλαιοβάραθρα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Βόρειας Ελλάδας – από την Παλαιολιθική εποχή έως τα νεότερα χρόνια.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για «μια φιλόδοξη και πρωτότυπη έκθεση που φωτίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά τη βαθιά, πολυδιάστατη και διαχρονική σχέση του ανθρώπου με το σπήλαιο». Όπως σημείωσε, το σπήλαιο δεν είναι απλά ένας γεωλογικός σχηματισμός, αλλά αποτέλεσε καταφύγιο και πρωτογενή χώρο κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης πολιτισμού. Διατηρεί επίσης τη σύνδεσή του με το θρησκευτικό και υπερβατικό στοιχείο, αναδεικνύοντας τους μύθους και τη συλλογική ιστορική μνήμη.
Η έκθεση παρουσιάζει τα σπήλαια ως απολύτως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. «Οι σπηλιές υπήρξαν από πριν. Αποτελούν μνημεία, κιβωτούς των ιχνών της ανθρώπινης δράσης», δήλωσε ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και επιμελητής της έκθεσης, Φώτης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι επισκέπτες θα βρουν ευρήματα από σπήλαια που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.
Η επιμελήτρια της έκθεσης και γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γκαδόλου, ανέφερε ότι η έκθεση απευθύνεται τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό, με στόχο να πληροφορήσει για τη σημασία των σπηλαίων.
Η έκθεση έχει ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση για τον διευθυντή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, Ανδρέα Ντάρλα, καθώς συμπίπτει με την αφυπηρέτησή του. Όπως υπογράμμισε, η Έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο 336 σελίδων με 475 εικόνες, διαθέσιμο στο πωλητήριο του Μουσείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ