Technology Forum: Ευκαιρίες και προκλήσεις για το ελληνικό οικοσύστημα startups

Technology Forum: Ευκαιρίες και προκλήσεις για το ελληνικό οικοσύστημα startups

Την πεποίθηση πως, σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά οικοσυστήματα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει η μεγαλύτερη ευκαιρία μετά τη Μεταπολίτευση για όσους σκέφτονται να δημιουργήσουν μια επιχείρηση ή ήδη επιχειρούν, εξέφρασε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Στάγκος, εκ των διαχειριστών του fund «L-Stone Capital», μιλώντας σήμερα στο 12ο Technology Forum.

«Για πρώτη φορά έχουμε ένα ώριμο οικοσύστημα, με νεοφυείς επιχειρήσεις, με όλες τις κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων», είπε ο κ. Στάγκος, σύμφωνα με τον οποίο το L-Stone, το οποίο επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις «που ήδη έχουν κόψει κάποια τιμολόγια», δηλαδή έχουν τα πρώτα τους έσοδα, ολοκληρώνει την έβδομή του επένδυση, στο πλαίσιο του στόχου του για συνολικά 15.

Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα Venture Capital Funds (VCs), το οποίο χρηματοδοτεί επιχειρήσεις σε στάδιο pre-seed, καθώς και ώριμότερες που στηρίζονται για να κάνουν το επόμενο βήμα. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν tickets που ξεκινούν από 200.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 10 εκατομμύρια.

Κατά τον ίδιο, η ωριμότητα του ελληνικού οικοσυστήματος της καινοτόμου επιχειρηματικότητας είναι σε καλό σημείο αλλά εξακολουθεί να παρουσιάζει δομικά προβλήματα, που σχετίζονται, για παράδειγμα, με την κουλτούρα: «Γίνονται βήματα, αλλά το DNA δεν αλλάζει εύκολα». Υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι σημαντική, αλλά η αγορά συχνά κλείνει, επειδή οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους.

«Παρότι έχουμε περισσότερα funds από ποτέ, η αγορά δεν έχει βάθος»

Περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια χρειάζεται η ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Atlantis Consulting SA, ‘Αγγελο Μαγκλή. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν 10 επενδυτικά κεφάλαια που να στηρίζουν ειδικά την αγορά των επιχειρήσεων σε στάδιο pre-seed.

Δυσκολία στο να «σηκώσουν» χρήματα αντιμετωπίζουν συχνά οι ελληνικές startups σε αναπτυξιακό στάδιο, όπως επισήμανε ο δρ Ευάγγελος Κοσμίδης, CEO του Loggerhead Ventures Fund, που διαχειρίζεται 10 εκατ. ευρώ και επικεντρώνεται στην κλιματική τεχνολογία.

«Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί χρηματοδότηση και στην Ελλάδα είτε από VCs είτε από τράπεζες. Οι εταιρείες σε αυτό το στάδιο έχουν πρόβλημα να σηκώσουν χρήματα» σημείωσε ο κ. Κοσμίδης.

«Από τα λίγα εκατομμύρια στα 10 δισ. ευρώ, αλλά…»

Το ελληνικό οικοσύστημα δεν βρίσκεται στην αιχμή της εξέλιξης στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως επισήμανε ο Αντώνης Ηλίας, συνιδρυτής του TECS Capital, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Τώρα προετοιμάζουμε το δεύτερο fund μας, που θα κάνει 15-20 επενδύσεις».

«Πλέον μιλάμε για ένα οικοσύστημα ελληνικών startup με κεφαλαιοποίηση 10-12 δισ. ευρώ, όταν πριν από μια δεκαετία θα μιλούσαμε για μερικά εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Ηλίας.

Startups και ερευνητικά έργα

Τυχόν ερευνητικά έργα μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια για τις startups, όπως σημείωσε ο κ. Κοσμίδης. Παρόλα αυτά, για να αξιοποιήσουν επωφελώς τα ερευνητικά προγράμματα, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ξεχωριστές ομάδες, μία για το προϊόν και μία για την άντληση κονδυλίων.

Η αξιοποίηση των grants από ερευνητικά προγράμματα είναι κρίσιμη, καθώς αυτή μπορεί να προσφέρει άμεσες χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μαγκλής, οι startups χρειάζονται να εστιάσουν πρώτα στα έσοδα από τους πελάτες, καθώς αυτό επιβεβαιώνει την αξία τους στην αγορά.

«Η χρηματοδότηση με πολλά χρήματα σε πρόωρα στάδια συχνά οδηγεί σε αποτυχία», επισήμανε ο κ. Μαγκλής.

Ολοκληρώνοντας, οι startups θα πρέπει να είναι προσεκτικές ως προς την επιλογή των πηγών χρηματοδότησης και να αναγνωρίζουν την σημασία των εσόδων από τους πελάτες.

Loading

Play