Ένας νέος, έκτος ομαδικός τάφος εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων του Εμφυλίου Πολέμου εντοπίστηκε στις Συκιές Θεσσαλονίκης, κοντά στο Επταπύργιο, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης.
Την αποκάλυψη έκανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου, «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης», στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Ιστορική και πολιτική σημασία
Ο δήμαρχος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ευρήματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ιστορικό και πολιτικό γεγονός μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, αλλά και για όλη τη χώρα. Στους προηγούμενους πέντε ομαδικούς τάφους είχαν εντοπιστεί 33 σκελετοί. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ανασκαφές θα συνεχιστούν, καθώς θεωρείται πιθανό να εντοπιστούν και άλλοι τάφοι στην ευρύτερη περιοχή.
Πρωτοβουλίες και ταυτοποίηση
Ο δήμος συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την ταυτοποίηση των σκελετών μέσω DNA. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του δήμου επικοινωνούν με οικογένειες από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για συγγενείς που πιθανόν να εκτελέστηκαν στην περίοδο του Εμφυλίου.
Μνημείο και Μουσείο Αντίστασης
Μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών, ο δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου σε δημοτικό οικόπεδο, για να αποδοθεί τιμή στους αγωνιστές και να σταλεί ένα μήνυμα συμφιλίωσης και ενότητας.
Η ιστορία του Γεντί Κουλέ μέσα από το βιβλίο
Ο Σπύρος Κουζινόπουλος, πρώην γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο βιβλίο του «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης» αναδεικνύει την ιστορική διαδρομή του φρουρίου από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας έως το κλείσιμό του το 1989. Το έργο περιλαμβάνει μαρτυρίες, ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό που φωτίζουν το σκοτεινό παρελθόν του χώρου ως φυλακή και τόπο εκτελέσεων.
Μαρτυρίες και ιστορική μνήμη
Ο Αγάπιος Σαχίνης, τέως δημοτικός σύμβουλος και συγγενής εκτελεσμένου, αναφέρθηκε στις μαρτυρίες για τους 400 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Γεντί Κουλέ, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Ο συγγραφέας του βιβλίου κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, αποκαλύπτοντας ότι ξεκίνησε να ασχολείται με το θέμα όταν βρήκε την χειρόγραφη εφημερίδα «Εφταπυργίτης», που εκδιδόταν από πολιτικούς κρατούμενους την περίοδο 1945-1947. Ο ίδιος σκοπεύει να προσφέρει τα ντοκουμέντα αυτά στο μελλοντικό μουσείο.
Παρουσίες στην εκδήλωση
Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καθώς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπρόσωποι ιστορικών οργανώσεων.