Θεσσαλονίκη: Στα “στέκια” των αστέγων δήμος και φορείς – Πάνω από 50 άτομα ζουν στο δρόμο

Άστεγους που στριμώχνονται σε γωνιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν σήμερα μέλη της διοίκησης του δήμου, συνοδεία ανθρώπων από τις οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου και ΑΡΣΙΣ. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να έρθουν για ακόμη μια φορά σε επαφή μαζί τους και να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους που πολλαπλασιάζονται μέσα στους χειμερινούς μήνες.

«Στόχος της δράσης μας ήταν να επικαιροποιήσουμε τον αριθμό των αστέγων και να βοηθήσουμε όπου μπορούμε» είπαν χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος.

propoli

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό και επιστημονικά υπεύθυνη στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου, Βίκυ Θεοδωρακοπούλου, στο υπνωτήριο φιλοξενούνται 65 άτομα εκ των οποίων το 80% είναι άνδρες. Όσο για τους ανθρώπους που παραμένουν άστεγοι, τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη ομάδα με θέματα ψυχιατρικά και χρήσης ουσιών που προσπαθούν να προσεγγίσουν με διάφορους τρόπους ενώ κάποιες φορές, μεταφέρονται ακούσια στο Ψυχιατρείο για λίγες μέρες. Η ίδια εκτίμησε τον αριθμό των αστέγων σε περίπου 50 άτομα τα οποία διαβιούν σε διάφορες περιοχές.

Για την κοινωνική επιστήμονα της ΑΡΣΙΣ Νένα Λιόντα, η προσπάθεια γι΄αυτές τις μέρες επικεντρώνεται στο να μη μείνει κανείς έξω στη διάρκεια του ψύχους και οι οργανώσεις να βρίσκονται στο δρόμο βλέποντας από κοντά τις ανάγκες τους. Πρόγραμμα streetwork υλοποιούν οι Γιατροί του Κόσμου και, όπως είπε ο υπεύθυνος της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, Θάνος Ρούσος, γίνονται παρεμβάσεις 3 φορές την εβδομάδα.

«Μιλάμε για ανθρώπους με συννοσηρότητες για τους οποίους απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση. Στην κατεύθυνση αυτή, τους προσεγγίζουμε και τους προσφέρουμε και πρωτοβάθμια φροντίδα» δήλωσε.

Η προσέγγιση σήμερα το βράδυ έγινε σε άστεγη η οποία έχει φτιάξει ένα αυτοσχέδιο σπίτι στην οδό Ιωνος Δραγούμη η οποία είπε ότι «δεν θέλει τίποτα, μόνο ένα σπίτι», σε διάφορα σημεία σε κεντρικούς οδούς της πόλης όπου αφήνουν τα στρώματά τους για να κοιμηθούν και στο πάρκο απέναντι από τον Λευκό Πύργο. Στους άστεγους μοιράστηκε ξηρά τροφή, συζήτησαν τα προβλήματα τους και σημείωσαν τις ανάγκες τους, όπως ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα καινούργιο υπόστρωμα…

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Π. Πικραμμένος: «Τον Φεβρουάριο αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής του μουσείου του Ολοκαυτώματος»

Loading