Θωράκιση εμβληματικών μνημείων της Θεσσαλονίκης με αντικεραυνική προστασία

Θωράκιση εμβληματικών μνημείων της Θεσσαλονίκης με αντικεραυνική προστασία

Το υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στην ενίσχυση της προστασίας τεσσάρων εμβληματικών μνημείων της Θεσσαλονίκης, εγγεγραμμένων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έναντι των κεραυνικών πληγμάτων και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της πολιτικής του για τη μέγιστη θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας και προστασίας από υπερτάσεις στο φρουριακό συγκρότημα του Επταπυργίου, στον Πύργο Αλύσεως, στον Λευκό Πύργο και στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Τα μνημεία αυτά, με ιστορική και πολιτιστική σημασία, απαιτούν ειδική μέριμνα λόγω της ευαισθησίας τους στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας τους έναντι της κλιματικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ετοιμάζονται διαχειριστικά σχέδια για την πλειονότητα των εγγεγραμμένων μνημείων.

Από τη δεκαετία του 1890 το Φρούριο λειτούργησε ως οθωμανική φυλακή και, μετά το 1912, ως ελληνική φυλακή. Το 1989, μεταβιβάστηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1996 έως το 2023 υλοποιήθηκαν εργασίες προστασίας και αποκατάστασης στο μνημείο. Το έργο για την εγκατάσταση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας αφορά 12 κτήρια και δύο υπαίθριους χώρους, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της προστασίας τους.

Ο Πύργος της Αλύσεως και ο Λευκός Πύργος, με σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς ρόλους, ενδέχεται να πλήττονται από κεραυνούς, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για προληπτικά μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η προστασία αυτών των μνημείων είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και την προστασία των επισκεπτών τους.

Loading

Play