Στα 25 χρόνια λειτουργίας του, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, ένας από τους πιο δραστήριους μουσειακούς οργανισμούς της Ελλάδας, διοργάνωσε 282 εκθέσεις, παρουσίασε 210 εκδόσεις και φιλοξένησε 1.213 εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και άλλες. Το Ίδρυμα υποδέχθηκε 1.300.000 επισκέπτες, το 60% – 65% των οποίων ήταν μαθητές και παιδιά.
Το Τελλόγλειο διαθέτει περισσότερα από 14.000 έργα, με πυρήνα τη συλλογή που δώρισε το ζεύγος Τέλλογλου. «Τα εφόδια που είχε το Τελλόγλειο ήταν το όνειρο της Αλίκης Τέλλογλου για την πόλη και τους νέους», επισήμανε η διευθύντρια του, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.
«Δεν ήταν εύκολα τα 25 χρόνια, καθώς περάσαμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά κερδίσαμε πολύ σπουδαία πράγματα από αυτό. Μάθαμε να παλεύουμε με τα λίγα και να πιστεύουμε στο όνειρο», τόνισε η κ. Γουλάκη – Βουτυρά.
Ο πρύτανης ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του ΑΠΘ και δήλωσε ότι «η άρρηκτη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον πολιτισμό επιβεβαιώνεται με την ίδρυση του Τελλογλείου πριν από 25 χρόνια». Το Τελλόγλειο αποτελεί «ένα Ίδρυμα που συμπορεύεται με το ΑΠΘ στο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό του έργο».
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών «είναι ένας φάρος έρευνας και προαγωγής της τέχνης», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κωνταντίνος Γιουτίκας, προσθέτοντας ότι έχει διανύσει μία αξιοθαύμαστη πορεία στον χώρο της τέχνης.
Η έκθεση «25 χρόνια Τελλόγλειο – Εκθέσεις, εκδόσεις, μία βιβλιοθήκη Τέχνης» αρχίζει την Παρασκευή 23/5. «Η έκθεση αποτελεί ένα εικαστικό ημερολόγιο για το τι έγινε τα τελευταία 25 χρόνια στο Τελλόγλειο», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Η διευθύντρια του Τελλόγλειου ανέφερε ότι επιλέχθηκαν έργα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο όταν εκτέθηκαν στο κοινό, ενώ παρουσιάζεται και η εκδοτική δραστηριότητα. «Ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης είπε ότι η έκθεση είναι προϊόν συλλογικό και ότι εργάστηκαν για πολύ καιρό για την υλοποίησή της».
Στην επόμενη επετειακή έκθεση τον Οκτώβριο, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» θα συναντήσει τη «Διαγώνιο», με σκοπό να ενώσουν τις συλλογές τους.
«Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί θέση στην ιστορία της τέχνης με καλλιτέχνες που έχουν θέση στη σύγχρονη τέχνη και θα πρέπει να δώσει το δικό της στίγμα», επισήμανε η κ. Γουλάκη – Βουτυρά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ