Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή, η εταιρεία JTI παρέδωσε στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και πυροπροστασίας του περιαστικού άλσους της πόλης. Στη διάρκεια εκδήλωσης, παρουσία όλων των τοπικών αρχών της Π.Ε. Ξάνθης, του ομώνυμου δήμου και της Περιφέρειας ΑΜΘ, παραδόθηκε και επίσημα το έργο της αντιπυρικής προστασίας του περιαστικού δάσους.
Το έργο της δωρεάς της εταιρείας JTI περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαρκούς επιτήρησης του άλσους και έγκαιρης ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών, για άμεση ενημέρωση των Αρχών και της Πυροσβεστικής, με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, περιλαμβάνει δεξαμενές ανεφοδιασμού επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης καθώς και ειδικό εξοπλισμό για τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης.
Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε έναν χρόνο πριν, στις 14 Μαΐου 2024, όταν το JTI Foundation, το κοινωφελές ίδρυμα που υποστηρίζει η JTI, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο δήμος Ξάνθης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην περιοχή, παρόντων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Δ.Σ. του JT Group Mutsuo Iwai.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της JTI Hellas, Janine Neuhaus, τόνισε ότι για την JTI, μια υπεύθυνη και βιώσιμη επένδυση υπερβαίνει το αμιγώς επιχειρηματικό σκέλος. Ο εντεταλμένος σύμβουλος διοίκησης της JTI Hellas, Γιώργος Μπλέτσας, επισήμανε ότι η υλοποίηση αυτού του έργου δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης, του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και του δήμου Ξάνθης.
Ο γενικός γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος, συνεχάρη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη συνεργασία τους και ευχαρίστησε τη JTI για τη συμβολή της στην περιοχή. Σημείωσε ότι το έργο αυτό «συμβολίζει την εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο, μέσω διεθνούς συνεργασίας, όλους τους άξονες του ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης μιας φυσικής καταστροφής».
Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Koichi Ito, αναφέρθηκε στην παραγωγική επένδυση της JTI στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ότι «η JTI έχει συμβάλει σημαντικά στην εθνική και την τοπική οικονομία». Από την εξαγορά του εργοστασίου ΣΕΚΑΠ το 2018, έχει επενδύσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια στον εκσυγχρονισμό και τον μετασχηματισμό του.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός, υπογράμμισε ότι η παρουσία της Διευθύνουσας Συμβούλου της JTI Hellas δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική και αντικατοπτρίζει μια συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στην κοινή πίστη ότι η ευθύνη για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι κοινή υπόθεση. Η JTI δεν είναι απλώς αρωγός, είναι εταίρος ουσίας.
Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης και παραλαμβάνοντας τιμητικές πλακέτες προς τη JTI τόσο από τον δήμο Ξάνθης όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα, η κα. Neuhaus τόνισε πως «αυτή η δωρεά αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας να δημιουργούμε θετικό αποτύπωμα στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε και η Ξάνθη, όπου από το 2018 βρίσκεται το εργοστάσιό μας, είναι μία από αυτές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ