Στοχεύοντας στη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν τον Ερυθρό Σταυρό, τον εθελοντισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την αντιμετώπιση καταστροφών, ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εθελοντισμού στην Αποθήκη Δ’, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία διοργάνωση του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Μαΐου και όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σκοπός είναι να θεσμοθετηθεί το Φεστιβάλ και να διεξάγεται σε ετήσια βάση.
Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται: εκθέσεις με ιστορικό και φωτογραφικό υλικό καθώς και με στολές και διακριτικά εθελοντών του ΕΕΣ, ημερίδες και διαλέξεις με θέματα τις βασικές αρχές του ΕΕΣ, την ψυχική υγεία, την αντιμετώπιση καταστροφών και την παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους και ζώα, πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, πρωινά εργαστήρια για παιδιά και σχολεία με εικαστικά, φωτογραφικά κινηματογραφικά θέματα και τεχνικές επιβίωσης, καθώς και προβολές βραβευμένων κινηματογραφικών ταινιών.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, το Φεστιβάλ αποτελεί μια επετειακή εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης του ΕΕΣ, που περιλαμβάνει ένα πολυδιάστατο και πολυσημαντικό έργο, ειδικά για να τιμηθούν τα 148 χρόνια από την ίδρυση του ΕΕΣ, ο οποίος ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877.
Σημείωσε ότι θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού είναι ο ανθρωπισμός, η αμεροληψία, η ουδετερότητα, η ανεξαρτησία, ο εθελοντισμός, η ενότητα και η παγκοσμιότητα. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του ΕΕΣ, ανέφερε ότι το 1915 ίδρυσε το γραφείο αιχμαλώτων πολέμου, που έγινε γνωστό με τις ραδιοφωνικές αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού.
Επισήμανε, δε, ότι ο ΕΕΣ διαθέτει ένα μοναδικό αρχείο με 450.000 φακέλους με αλληλογραφίες αναζητήσεων. Οι αναζητήσεις αυτές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα με ηλεκτρονικό τρόπο. Παράλληλα, ανέφερε ότι το 1935 ο ΕΕΣ εισήγαγε και καθιέρωσε την εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μέχρι τότε όσοι είχαν ανάγκη από αίμα έπρεπε να πληρώνουν. Το 1939, ο ΕΕΣ ίδρυσε την πρώτη Τράπεζα Αίματος και έστειλε 3.000 φιάλες αίμα για τους τραυματίες πολέμου στην Πίνδο και στο Γράμμο Βίτσι. Όπως ανέφερε ο κ. Αυγερινός, το 2024 ο ΕΕΣ σε συνεργασία με φορείς πραγματοποίησε 542 αιμοδοσίες και συνέλεξε 15.000 φιάλες αίματος.
Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ, ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα. «Θέλουμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για αυτό το μεγάλο έργο, που καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, δημιουργεί και υλοποιεί ο ΕΕΣ. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε μία μοναδική ιστορική παρακαταθήκη, μία μοναδική ιστορική διαδρομή, με χιλιάδες εθελόντριες και εθελοντές του ΕΕΣ, που με τις απαράμιλλες αλτρουιστικές δράσεις και ενέργειές τους λάμπρυναν και καταύγασαν την ιστορική διαδρομή του έθνους μας, ειδικά το ’40-’41», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κυβέλος ανέφερε ότι το Περιφερειακό Τμήμα διαθέτει περισσότερους από 300 ενεργούς εθελοντές, ότι το 2024 πραγματοποίησε 218 υγειονομικές καλύψεις, 1.112 διανομές ανθρωπιστικού υλικού, 3.467 εκπαιδεύσεις πολιτών, 2.168 ενημερώσεις σε σχολεία και φορείς και 3.610 δράσεις κατ’ οίκον νοσηλείας.
Τέλος, η διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Θεσσαλονίκης Δέσποινα Φιλιππιδάκη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις εκθέσεις αρχειακού υλικού του ΕΕΣ από το 1914 μέχρι σήμερα, των στολών και των εξοπλισμών, καθώς επίσης στις εκδηλώσεις που αφορούν την επιστήμη, τη διαχείριση των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών, την ψυχική υγεία, τα εργαστήρια πρώτων βοηθειών για ανθρώπους και σκύλους, τα εργαστήρια τεχνικών επιβίωσης και τις προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ