Οι πρώτες αντιδράσεις στη παρουσίαση του οριστικοποιημένου σχεδίου για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034 εστιάζουν στις δυσκολίες στη δυνατότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Μπορεί το ΠΔΠ να καλύπτει όλους τους τομείς, ικανοποιώντας όσους επιθυμούν υποστήριξη για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η χρηματοδότηση θα φτάσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και την ικανότητα της Επιτροπής να επιτύχει τους ανακοινωθέντες ευρωπαϊκούς στόχους. Όλα θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες των διαφόρων στοιχείων και τα μελλοντικά ετήσια προγράμματα εργασίας. Μια διευρυμένη σύνθεση ενός Συμβουλίου Στρατηγικών Ενδιαφερομένων θα ήταν χρήσιμη για να διασφαλιστεί ότι τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα γίνουν σεβαστά.
Τα διάφορα στοιχεία του νέου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού ύψους 1,98 τρισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,26% του ΑΕΕ της ΕΕ, μπορούν να επιτευχθούν μόνο εφόσον τα κεφάλαια για τις ΜμΕ είναι οριοθετημένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η ένταξη των ΜμΕ ως βασικού στόχου στο InvestEU είναι θετική, ωστόσο απαιτείται επαρκής χρηματοδότηση. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ με επιχειρηματικές συμβουλές απαιτεί ειδική υποστήριξη για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Όλοι φαίνεται να συμφωνούν με τον στόχο ανάκτησης της ψηφιακής ηγεσίας στην ΕΕ. Ωστόσο, πρέπει να καλύπτεται ολόκληρο το απαιτούμενο ψηφιακό πεδίο με αύξηση των κονδυλίων στα 450,5 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας και την καινοτομία. Η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα είναι επιβεβλημένη για την ολοκλήρωση της προσπάθειας απλούστευσης της ενιαίας αγοράς που βασίζεται σε δεδομένα.
Η Καθαρή Μετάβαση και η Βιομηχανική Απανθρακοποίηση περιλαμβάνουν την πράσινη μετάβαση των ευρωπαϊκών ΜμΕ. Συνδυάζοντας στοχευμένη χρηματοδότηση με ολοκληρωμένες επιχειρηματικές συμβουλές, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η πρόταση για πανευρωπαϊκούς φόρους και τέλη για ρύπους και απόβλητα είναι πεδίο αντιπαράθεσης.
Αντιδράσεις προκαλεί το κούρεμα 22% στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της νέας προγραμματικής περιόδου, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση άνω των 2 δισ. ευρώ από τα 19 δισ. ευρώ στη ΚΑΠ της Ελλάδας. Η δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την Αρχή της Εταιρικής Σχέσης απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική εφαρμογή. Οι αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΕ αναμένονται από τα δύο μεγάλα κονδύλια της νέας δομής του προϋπολογισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ