Ανακαίνιση και αναστήλωση του κάστρου της Μυτιλήνης: Ένα έργο πολιτιστικής αναγέννησης

Ανακαίνιση και αναστήλωση του κάστρου της Μυτιλήνης: Ένα έργο πολιτιστικής αναγέννησης

Το κάστρο της Μυτιλήνης, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, ξαναγεννιέται με συνεχόμενα έργα του υπουργείου Πολιτισμού.

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται τα έργα αναστήλωσης του ιεροδιδασκαλείου (Μεντρεσέ) στο κυρίως κάστρο της Μυτιλήνης, ένα έργο του 16ου αιώνα. Μάλιστα, φέρεται να χτίστηκε από τον ονομαστό ναύαρχο του Οθωμανικού Στόλου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και ανήκε σε ίδρυμά του (βακούφι).

Οι εργασίες έχουν προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, πραγματοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Ο Μεντρεσές σώζεται στο σύνολό του. Είναι διώροφο κτίσμα κατά τα πρότυπα της οθωμανικής περιόδου, ακέραιο, τετράγωνο με εσωτερική αυλή και χώρους περιμετρικά διατεταγμένους σε σχήμα Π.

Στο ισόγειο, σύμφωνα με τις πηγές, λειτουργούσε δημόσιο μαγειρείο και πτωχοκομείο, το λεγόμενο ιμαρέτ, σε θολοσκεπείς χώρους που βλέπουν όλοι στην εσωτερική αυλή.

Στον δεύτερο όροφο, στη βορειοανατολική γωνία του, δεσπόζει μια τετράγωνη τρουλαία αίθουσα μεγάλου ύψους που περιλαμβάνει τον χώρο προσευχής και διδασκαλίας του Μεντρεσέ. Εσωτερική στοά οδηγεί στα κελιά των σπουδαστών (σοφτάδες) και των διδασκόντων (μουλάδες).

Ας σημειωθεί ότι στα οθωμανικά ιεροδιδασκαλεία, οι μουσουλμάνοι σπουδαστές διδάσκονταν το Κοράνιο, την αραβική γλώσσα, αλλά και αστρονομία και νομική. Ενδεχομένως το κτήριο να λειτούργησε και ως χώρος άσκησης σουφικών ταγμάτων δερβίσηδων.

Υπό ολοκλήρωση είναι ο βορειοανατολικός περίβολος του κάστρου και το αποτέλεσμα των αναστηλωτικών εργασιών είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Τα «χαμένα» τείχη κυριολεκτικά ανασταίνονται, και ορατή είναι πλέον και η βυζαντινή πυλίδα, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα τμήματα της βυζαντινής περιόδου του κάστρου.

Τα έργα αναστήλωσης στο κάστρο της Μυτιλήνης έχουν συνέχεια. Από το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, ένα σύνολο σημαντικών μελετών που αφορούν το Μεγάλο Περίβολο, τον Ακρόπυργο, της οθωμανικής Πυριτιδαποθήκης.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε σχετικά: «Το Κάστρο της Μυτιλήνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα μεσαιωνικά κάστρα της Μεσογείου, έκτασης 60 στρεμμάτων. Αποτελεί έργο κυρίως των Γατελούζων, που κυριάρχησαν στο νησί την Υστεροβυζαντινή περίοδο (1355-1462) και των Οθωμανών, που κατέλαβαν τη Λέσβο από το 1462 έως το 1912. Αποτελούσε τον πυρήνα άμυνας και άσκησης της διοίκησης της πόλης κατά τη Μεσαιωνική περίοδο. Στο Κάστρο Μυτιλήνης υλοποιείται ένα συστηματικό πρόγραμμα αποκατάστασης των τειχών, του οχυρωματικού περιβόλου και των επιμέρους μνημείων του, με χρηματοδοτήσεις άνω των 15.000.000 ευρώ από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία, την αναστήλωση και την ανάδειξή του.»

Loading

Play