Μία ιδέα που ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της παρουσίας ενός φοιτητή με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξελίχθηκε στον σχεδιασμό ενός καινοτόμου εγχειρήματος, δηλαδή την εκπαίδευση μίας πενταμελούς ομάδας ατόμων με ΔΑΦ στη μελισσοκομία. Στόχος ήταν να περάσουν όλα τα στάδια ενός μαθητευόμενου, από του αρχάριου μέχρι του επαγγελματία μελισσοκόμου. Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αυτισμού Λάρισας, εκπαιδεύονται σε θεωρητικό αλλά κυρίως, σε πρακτικό επίπεδο.
Οι εκπαιδευόμενοι έχοντας στη διάθεσή τους 100 παραγωγικά μελίσσια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, ξεκίνησαν ήδη να παράγουν και να εμφιαλώσουν το τελικό προϊόν. Το μέλι θα αγοραστεί από τη εταιρία APIVITA η οποία στηρίζει τη δράση, σε προκαθορισμένη τιμή και θα διατεθεί ανά τον κόσμο, μέσω του δικτύου της. Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία BEEAUTISM από τον συνδυασμό τριών λέξεων: Bee, Beauty και Autism.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρωτοβουλία μέχρι σήμερα έχει πιλοτική εφαρμογή ενός έτους, με προοπτική να εξελιχθεί σε μία μόνιμη δράση, προσφέροντας επαγγελματική προοπτική στα άτομα με ΔΑΦ.
Τους πέντε εκπαιδευόμενους, μελλοντικούς μελισσοκόμους, επιβλέπει επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από δύο μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, έναν γεωπόνο-επαγγελματία μελισσοκόμο, τρεις επαγγελματίες στην ειδική αγωγή και μία ψυχολόγο.
Το πρόγραμμα έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από πανεπιστήμια και ανάλογους συλλόγους αυτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ήδη παρουσιαστεί σε ελληνικά, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, και η σχετική επιστημονική εργασία έχει γίνει δεκτή για παρουσίαση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη, στις 27 Σεπτεμβρίου 2025.
Όπως σημείωσε σε δήλωσή του, το πρόγραμμα είναι ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με αυτισμό, πάντα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αυτισμού Λάρισας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το κριτήριο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα ήταν και παραμένει η προσφορά σε άτομα που έχουν ανάγκη την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο τρύγο, ενώ έχουν εκπαιδευτεί στην διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης. Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι εντυπωσιακά, καθώς οι εκπαιδευόμενοι είναι πια σε θέση να επιθεωρούν και να διαχειρίζονται μελίσσια με ελάχιστη επίβλεψη.
Σημειώνεται πως το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019, ήδη συμβάλλει δυναμικά στην εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα γύρω από τα αγροτικά ζώα και τα προϊόντα τους.
Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο συγκρότημα Γαιόπολις, διαθέτοντας αίθουσες, εργαστήρια, χώρους εκτροφής ζώων, αλλά και πιλοτικό σφαγείο για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλήρες περιβάλλον σπουδών, με έμφαση στη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.
Το αντικείμενο του τμήματος αφορά κάθε πτυχή της ζωικής παραγωγής: διατροφή, υγεία, αναπαραγωγή, γενετική βελτίωση ζώων, αλλά και παραγωγή ποιοτικών τροφίμων όπως γάλα, κρέας και αυγά. Οι φοιτητές μαθαίνουν επίσης πώς να οργανώνουν εκτροφές, να εφαρμόζουν βιοτεχνολογίες και να σέβονται τις συνθήκες ευζωίας των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ