Η Κίνα την τελευταία δεκαπενταετία έχει χτίσει ένα ισχυρό οικοσύστημα διαδικτυακών πωλήσεων για να στηρίξει την εξαγωγική της μηχανή. Λόγω της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, το ηλεκτρονικό εμπόριο της Κίνας αναμένεται να δοκιμαστεί, ενώ ήδη σχεδιάζονται επιπλέον ενισχύσεις στις κινεζικές επιχειρήσεις. Η Ευρώπη φαίνεται προετοιμασμένη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την κατάσταση των «φθηνών δεμάτων» που πλημμυρίζουν τις τοπικές αγορές, αφαιρώντας τζίρο από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιανικής. Σύμφωνα με την επιστολή του Επιτρόπου Εμπορίου, προτείνεται να ισχύσει επιπλέον τέλος διαχείρισης των μικροδεμάτων στις 27 εθνικές τελωνειακές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, προτείνεται από τις εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ-27 ένα τέλος της τάξης των 2 ευρώ σε όλα τα μικρά δέματα που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά από κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού λιανεμπορίου χαμηλού κόστους. Τα έσοδα από τα τέλη θα προορίζονται για την ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων, καθώς οι αρχές θα πρέπει να προσλάβουν νέο προσωπικό για να αντεπεξέρχονται στον αυξημένο φόρτο εργασίας. Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε σχετικά με τη μεταρρύθμιση του πρόσθετου τέλους και το σχέδιο για τη δημιουργία ενιαίας Τελωνειακής Αρχής της ΕΕ.
Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 2% στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως γεωργικά και βιολογικά προϊόντα, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, προκειμένου να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν πέρυσι 4,6 δισ. δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα. Η αύξηση από 0,5 σε 2 ευρώ στα τέλη των μικροδεμάτων έχει ως στόχο να αναγκάσει τις πλατφόρμες να στέλνουν τις αποστολές τους στις αποθήκες της ΕΕ.
Το μοντέλο της Κίνας θέλει να ελέγχει κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ξένο έδαφος. Με τεράστια επενδυτικά κεφάλαια στην Ευρώπη, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο logistics χωρίς μεσάζοντες, επωφελούμενη με τα περισσότερα έσοδα. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως υπάρχουν 26,5 εκατομμύρια e-shops, με πάνω από 103.000 ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα. Είναι θετικό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την έναρξη της τελωνειακής μεταρρύθμισης από το επόμενο έτος. Ορθώς προτείνεται το τέλος διαχείρισης να είναι προσωρινό μέτρο, έως ότου εκδοθεί το αναθεωρημένο εγχειρίδιο τελωνειακών κανόνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ