Μπουκέτα με ελληνικά αγριολούλουδα αντί για τα συνήθη τριαντάφυλλα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και να διατίθενται ως επιλογή στα ανθοπωλεία. Ερευνητές, στο πλαίσιο έργου για την προώθηση σπάνιων αυτόχθονων φυτών της Ελλάδας, καλλιέργησαν πέντε είδη της ελληνικής χλωρίδας και πρότειναν τη χρήση τους σε ανθοπώλες. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Δρ Γιώργος Τσοκτουρίδης, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας και συντονιστής του φορέα ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», απαιτείται ειδική άδεια και πλαίσιο από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης για την καλλιέργεια αυτών των φυτών από αγρότες.
«Επιλέξαμε πέντε άνθη, συγκεκριμένα τα τρία από την Κρήτη (Campanula-cretica, Campanula-pelviformis και Petromaroula-pinnata), το Helichrysum-orientale, που φύεται σε νησιά όπως τα Κύθηρα και την Αμοργό, και τη Satureja-pilosa, που είναι βαλκανικό είδος. Τα καλλιεργήσαμε σε συνεργασία με ανθοπαραγωγούς σε δύο πιλοτικούς αγρούς και αυτό που προέκυψε μας άρεσε.», εξηγεί ο κ. Τσοκτουρίδης.
Τα λουλούδια αξιολογήθηκαν την περασμένη άνοιξη και συμπεριλήφθηκαν σε συνθέσεις με άλλα εμπορικά φυτά σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ-Δήμητρα, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του έργου.
«Το σημαντικό είναι ότι τα ενδημικά είδη της ελληνικής χλωρίδας δεν μπορεί ο καθένας να τα εμπορευτεί. Χρειάζεται ειδική άδεια από τα υπουργεία για να μπορέσουν οι αγρότες να τα καλλιεργήσουν.», τονίζει ο Δρ Τσοκτουρίδης.
«Υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλα φυτά, όπως οι ελληνικές τουλίπες, που έχουμε 15 είδη. Πρέπει να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τους γενετικούς πόρους της χώρας μας», προσθέτει.
Το έργο ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο και έχει ως στόχο τη μείωση των εισαγωγών στον τομέα της ανθοκομίας μέσω της προώθησης νέων ειδών από την ελληνική χλωρίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ