Το σπήλαιο Αλιστράτης, αδιαμφισβήτητα ένα από τα υπόγεια θαύματα του πλανήτη, προσφέρει εντυπωσιακές παραστάσεις που δημιουργούνται από γεωλογικές διαδικασίες που διαρκούν εκατομμύρια χρόνια. <span id=key001>Οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, εντυπωσιάζονται από τον μοναδικό συνδυασμό της φυσικής ομορφιάς και της τεχνολογίας, ξεκινώντας την περιήγησή τους με το ρομπότ Περσεφόνη, το οποίο μιλά 33 γλώσσες, όπως τα Αρχαία Ελληνικά και Ποντιακά.</span>
Η διαδικασία δημιουργίας σταλακτιτών και σταλαγμιτών είναι συναρπαστική και απαιτεί εκατοντάδες έως και χιλιάδες χρόνια. <span id=key002>«Κάθε σταλακτίτης και σταλαγμίτης έχει τη δική του ιστορία, που θυμίζει τη δύναμη του χρόνου και της φυσικής διαδικασίας», επισημαίνει ο Νίκος Καρτάλης, επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου.</span>
Το σπήλαιο, που απέχει έξι χιλιόμετρα από την ομώνυμη κωμόπολη, έχει μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα, με μόλις ένα χιλιόμετρο επισκέψιμο, και η περιήγηση διαρκεί περίπου μία ώρα. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό παραμένει σταθερή στους 18 βαθμούς Κελσίου, προσφέροντας μια ευχάριστη εμπειρία στους επισκέπτες ανεξαρτήτως εποχής.
Η «Περσεφόνη», που ξεναγεί τους επισκέπτες στο σπήλαιο, είναι το πρώτο βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού, που περιλαμβάνει επίσης εφαρμογές QR και VR για να προσφέρει μια πλήρη εμπειρία στους επισκέπτες. Ο στόχος είναι να καταστεί το σπήλαιο Αλιστράτης παράδειγμα καινοτομίας και βιωσιμότητας για σπήλαια σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, το τρενάκι στο Φαράγγι Αγγίτη αναμένεται να επαναλειτουργήσει το 2026, κάνοντάς το έναν δημοφιλή προορισμό για περιηγήσεις μέσα από προϊστορικές βραχογραφίες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ