Μια ομάδα ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου προσπαθεί να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής τους, η οποία έχει επηρεαστεί από πολλές αλλαγές μέσα στον χρόνο, μέσω του «Λογάρι Γεύσεων». Πρόκειται για έναν Σύλλογο Παραδοσιακής και Σύγχρονης Γαστρονομίας, που στηρίζεται στην πλούσια γαστρονομία της περιοχής, η οποία, όπως φαίνεται, ήρθε στην επιφάνεια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή μας το 2021, τα περισσότερα σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να τα αδειάσουν. Μέσα σ’ αυτά, ανακαλύφθηκαν πολλά τετράδια συνταγών, μαγειρικά σκεύη και αντικείμενα που μαρτυρούσαν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας. Ανάμεσα στα ευρήματα αυτά, πολλές παραδοσιακές συνταγές έχουν διασωθεί και στόχος του συλλόγου είναι να τις προβάλλει.
Η δημιουργία του «Λογάρι Γεύσεων» έγινε πράξη το 2024 και ο σύλλογος έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, με 60 μέλη και επταμελή Διοικούσα Επιτροπή. Η ονομασία του δεν είναι τυχαία, καθώς η λέξη «λογάρι» αποτελεί υποκοριστικό της λέξης «λόγος» και υποδηλώνει πλούτο και θησαυρό. Στόχος του συλλόγου είναι η μελέτη, καταγραφή και προβολή του Γαστρονομικού Πολιτισμού και του Λαογραφικού Χάρτη της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου. Σε αυτή τη διαδικασία, θα γίνει και η έκδοση ενός βιβλίου με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές.
Η γαστρονομία της περιοχής συνδέεται άμεσα με την πληθυσμιακή ιδιαιτερότητα των κατοίκων της και την καταγωγή τους. Η Ιωάννα Ζορμπαδάκη, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, ανέφερε ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 έχει συμβάλει στην πλουσιότερη γαστρονομία του τόπου, διατηρώντας τα αρώματα και τις γεύσεις των συνταγών που έφεραν μαζί τους.
Ο Σύλλογος «Λογάρι Γεύσεων» σκοπεύει να καταγράψει τις αυθεντικές κρητικές και μικρασιάτικες συνταγές, καθώς και τις σύγχρονες που επηρεάζονται από αυτές. Όπως τόνισε η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίζουν την σημασία της διατήρησης των γεύσεων που αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η συνεργασία όλων των ηλικιών είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων του συλλόγου, με εθελοντικές ομάδες που διαμορφώνονται ανάλογα με κάθε δράση. Οι μεγαλύτεροι συμμετέχουν με γνώσεις και εμπειρίες, ενώ οι νεότεροι προβάλλουν τη γαστρονομική λαογραφία.
Το «Λογάρι Γεύσεων» έχει ήδη καταγράψει δυναμική παρουσία στα τοπικά δρώμενα και στηρίζεται από την Δημοτική Κοινότητα Αρκαλοχωρίου, καθώς και από τον κόσμο που εκφράζει θετικές κριτικές για την προσπάθειά τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ