Ανάλυση της επίδρασης της ακρίβειας στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα. Κύριο ζήτημα παραμένει η ακρίβεια για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η Ελλάδα κατέγραψε τον Ιούνιο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο 3,6%, σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο του 2%. Παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 65% του μέσου όρου της ΕΕ, οι Έλληνες αναγκάζονται να ξοδεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε βασικές ανάγκες, όπως στέγαση, τρόφιμα και ενέργεια.
Σύμφωνα με τις έρευνες καταναλωτικής συμπεριφοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων επιστημονικών φορέων, έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι πλέον εστιάζουν περισσότερο στις οικονομικότερες επιλογές. Όπως δείχνει η έρευνα, οι καταναλωτές επηρεάζονται βαθύτατα από τις τιμές των προϊόντων και καταφεύγουν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ ποσοστά από 16% έως 56% δηλώνουν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες λόγω των ανατιμήσεων.
Η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκαλεί ευρύτερες ανακατατάξεις στις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς το κόστος διατροφής, στέγασης και ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό. Με την είσοδο του καλοκαιριού, μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) καταγράφει μια τάση εξοικονόμησης, με τους Έλληνες να προγραμματίζουν γεύματα στον χώρο διαμονής τους και να αποφεύγουν εξόδους για εστίαση. Οι περικοπές αυτές έχουν γίνει τρόπος ζωής, καθώς οι πολίτες αναζητούν οικονομικότερες λύσεις διακοπών, με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα και να επεκτείνουν τη διάρκεια των ταξιδιών τους.
Η προοπτική για το μέλλον φαίνεται δυσοίωνη, καθώς χωρίς ουσιαστικές αυξήσεις μισθών ή παρεμβάσεις στη στέγαση και την ενέργεια, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, οδηγώντας σε περαιτέρω αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr