Ο ήχος της άρπας κυριαρχεί σε παραδοσιακές φολκ συνθέσεις, αποδίδει μπαρόκ μελωδίες και ακούγεται σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Έχει συνοδεύσει μουσικά κινηματογραφικές σκηνές φορτισμένες συναισθηματικά, όπως στην ταινία «Η Μορφή του Νερού» ή επεισόδια του έπους «Star Wars».
Το μοναδικό στην Ελλάδα μουσικό σύνολο από άρπες, PerHaRps, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 10 χρόνια από τη μουσικό και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κατερίνα Κίτσου. «Είμαι καθηγήτρια άρπας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ήταν η θέλησή μου να γίνει ευρύτερα γνωστό το μουσικό όργανο», τόνισε η κ. Κίτσου, ενόψει της εμφάνισης των PerHaRps στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, στις 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Soloist Festival.
«Η άρπα είναι ιδιαίτερα μοναχικό όργανο. Μπορεί να είναι μέλος σε Συμφωνική Ορχήστρα, αλλά δεν υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες για εμφανίσεις μουσικών που παίζουν άρπα», εξήγησε η κ. Κίτσου, η οποία έχει ξεκινήσει με σπουδές βιολιού και συνέχισε με άρπα και τραγούδι μπαρόκ.
«Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, πήγα στο εξωτερικό γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα για ανώτατες σπουδές εδώ στην Ελλάδα τότε. Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης είναι το πρώτο ανώτατο στην Ελλάδα που διδάσκει άρπα», ανέφερε.
Η κ. Κίτσου παρατήρησε ότι η κατάσταση της άρπας στη Θεσσαλονίκη έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Τα μέλη των PerHaRps αποτελούνται από μαθήτριές μου, οι οποίες είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους είτε φοιτούν ακόμα στα τμήματά μου», επισήμανε.
Όσον αφορά τις προκλήσεις, ανέφερε ότι «το όργανο κατασκευάζεται μόνο στο εξωτερικό και είναι δύσκολη η μεταφορά του». Τα σχήματα με άρπες ξεκίνησαν από την Ιρλανδία, καθώς είναι το παραδοσιακό όργανο των Ιρλανδών. Τόνισε ότι οι PerHaRps είναι ένα από τα πρώτα σύνολα που καταπιάνονται με πολλά είδη μουσικής.
Η κ. Κίτσου αναφέρθηκε σε μια συναυλία του harp ensemble με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου, στην οποία συμμετείχαν 16 άρπες. Στη συναυλία, θα παρουσιαστούν διαφορετικά μουσικά είδη, δικές της ενορχηστρώσεις και διασκευές από όλη την Ευρώπη.
«Το ρεπερτόριο των PerHaRps είναι τεράστιο, περιλαμβάνει από μπαρόκ και αναγεννησιακή ιρλανδέζικη μουσική έως ποπ επιτυχίες και κινηματογραφική μουσική», τόνισε. Ήχοι από άλλα όργανα θα δέσουν με εκείνους από τις άρπες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα.
Η ανταπόκριση του κοινού είναι θερμή: «Από το πρώτο μας ξεκίνημα, ο κόσμος μας υποδέχθηκε θερμά. Το κοινό εντυπωσιάζεται με το πώς η άρπα μπορεί να αποδώσει οποιοδήποτε είδος μουσικής», σημείωσε.
«Οι εμφανίσεις μας σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Επταπύργιο, έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό», δήλωσε. Το αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού είναι ένας χώρος που ενώνει την τέχνη με την ιστορία.
Οι PerHaRps κλείνουν στις 23 Ιουλίου, στις 21.00, το 2ο Thessaloniki Soloist Festival, προσκαλώντας το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα και φτάνει στην Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ