Οι πολλαπλές εξωτερικές και εσωτερικές κρίσεις ανέδειξαν για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί ακόμα καλύτερα η ελληνική οικονομία. Η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποκλιμακώθηκε, αλλά κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ανάφλεξη, την στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ανησυχία μπορεί μάλιστα να απομακρύνθηκε, αλλά το εμπόριο και η ναυτιλία, μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές και τις εθνικές οικονομίες απειλούνται από το δασμολογικό πόλεμο των ΗΠΑ με την ΕΕ και σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Οι νέες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις μας υπενθυμίζουν και φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να διαφυλάξουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία. Αυτό που πλέον έχει ανάγκη η χώρα μας είναι να ενδυναμώνει διαρκώς νέους παραγωγικούς και τεχνολογικούς κλάδους της πραγματικής οικονομίας.
Η χώρα μας θα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφής, πιο καινοτόμα σε κλάδους όπου καταγράφονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, το εμπόριο, οι μεταφορές, οι εξαγωγές, η ναυτιλία και άλλοι δυναμικοί τεχνολογικοί κλάδοι που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν φιλικότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αναγκαίες, προκειμένου να γίνουν περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας από υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις σε δυναμικούς κλάδους αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη δημιουργία περισσότερων και καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης.
Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, επιβάλλεται από τη κυβέρνηση και όλη την αντιπολίτευση να διαφυλάξουν την ελληνική οικονομία από κάθε πιθανό, εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο. Η πολιτική για να προστατεύσει την οικονομία χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία με τη συγκρότηση ενός συνεκτικού πακέτου μέτρων που θα αποτιμά την κοινωνική πίεση και θα έχει απήχηση στη καθημερινότητα. Χρειάζεται πολιτική συνέπεια και συνέχεια στην εφαρμογή των μέτρων που οι πολίτες περιμένουν να «φτάσουν» στη τσέπη τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ