Τον Σεπτέμβριο του 1939, η Ευρώπη εισήλθε σε μια περίεργη ιστορική περίοδο γνωστή ως «ψεύτικος πόλεμος», που κράτησε μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο όταν εισέβαλε η Γερμανία, αλλά τους επόμενους μήνες δεν συνέβη τίποτα, εκτός από μερικές ναυτικές αψιμαχίες. Μόνο με τον ερχομό της άνοιξης έγινε ο ψεύτικος πόλεμος αληθινός.
Η ιστορία παράγει αρκετές στιγμές όπου είναι σαφές ότι κάτι έχει συμβεί αλλά δεν είναι ορατές ακόμη οι συνέπειές του. Ο Ιθαν Μόλικ, καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επιμένει ότι η ΑΙ διαταράσσει ήδη πολλές βιομηχανίες. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο γιατί δεν τη βλέπουμε παντού.
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι, ενώ η ΑΙ εξελίσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία στην ιστορία, οι θεσμοί προσαρμόζονται με τις παλιές, καλές ταχύτητες. Η κουλτούρα συχνά υπολείπεται της τεχνολογίας. Οι μάνατζερ δεν επιθυμούν συνήθως να απολύουν προσωπικό, και οι προϊστάμενοί μου δεν ήθελαν να μάθουν να δακτυλογραφούν, επειδή η μεταβατική περίοδος θα ήταν δύσκολη. Ωστόσο, οι οικονομικοί παράγοντες τελικά νίκησαν την πολιτισμική καθυστέρηση, και αυτό θα συμβεί και με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αν αναζητάτε ενδείξεις της επανάστασης της ΑΙ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το τελευταίο μέρος στο οποίο θα εμφανιστεί είναι ένας οργανισμός – εκτός από τις τεχνολογικές εταιρείες. Είναι πιθανό να τη συναντήσουμε σε start-ups, όπου κάθε δολάριο μετράει, και οι οποίες θα προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν την ΑΙ για να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες αντί να προσλάβουν ειδικευμένο προσωπικό.
Αυτό σημαίνει ότι η «ψεύτικη επανάσταση» της ΑΙ θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι περιμένουμε. Βρισκόμαστε στο μάτι ενός τυφώνα και όσοι παραλείψουν να οχυρωθούν κινδυνεύουν να τους σαρώσει η θύελλα όταν εκδηλωθεί.
Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ