Μετά από δεκατέσσερα δύσκολα χρόνια σιωπής, στο αρχαίο θέατρο της Θάσου ακούστηκαν και πάλι τα λόγια των μεγάλων τραγικών. Το θέατρο, πλήρως αποκαταστημένο και αναγεννημένο, ξαναβρήκε τη «φωνή» του. Μετά από χρόνια απαιτητικών εργασιών, αποκάλυψε στους εκατοντάδες θεατές την επιβλητική του μορφή, εκεί πάνω, στην πλαγιά του λόφου, που δεσπόζει από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Αγκαλιασμένο από τα δέντρα που το περιβάλλουν και με τη θάλασσα να απλώνεται μπροστά του σαν ατελείωτος καθρέφτης, το αρχαίο θέατρο της Θάσου συνδυάζει τη φύση και την ιστορία σε πλήρη αρμονία. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια επανήλθε στη ζωή, μεταμορφωμένο και πλήρως αναστηλωμένο με την αυθεντικότητα που του αξίζει.
Το φημισμένο διεθνώς λευκό μάρμαρο της Θάσου, το ίδιο που κάποτε «έντυσε» τα μεγαλοπρεπή μνημεία του νησιού, αναδεικνύει και πάλι τις γραμμές του θεάτρου, δίνοντάς του νέα ζωή και αποκαλύπτοντας την αξεπέραστη ομορφιά του.
Η πρώτη επίσημη παράσταση που παρουσιάστηκε στο αναστηλωμένο θέατρο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ήταν η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Θραύσματα του Ευριπίδη», σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου και με τη συνεργασία του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟ: «Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας». Η καινοτόμος αυτή δράση ανάδειξης των σωζόμενων αρχαίων θεάτρων της Ελλάδας περιλαμβάνει μια μοναδική παράσταση θεάτρου και αρχαιολογίας, με τη συμμετοχή ενός θιάσου ξεχωριστών καλλιτεχνών του ελληνικού θεάτρου.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για το νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από τόσα χρόνια, το θέατρο σπάει τη σιωπή του. Είμαστε όλοι συγκινημένοι γι’ αυτή την ευχάριστη εξέλιξη. Το αρχαίο θέατρο, κατά ένα τρόπο, επανεντάσσεται στην πλούσια πολιτιστική ιστορία του νησιού μας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Δαδάκη υπογράμμισε ότι «το έργο της αναστήλωσης του μνημειακού αυτού θεάτρου ήταν ίσως ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα που υλοποίησε τα τελευταία χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Κωνσταντίνας Πανούση.
Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου αποτελεί μια πραγματικότητα, παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν.
Η ενσωμάτωση του αρχαίου θεάτρου στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της Θάσου, ανοίγει νέους ορίζοντες για τον τουρισμό, προσφέροντας την ευκαιρία στους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες, να ξαναζήσουν την αίγλη του παρελθόντος σε έναν από τους ομορφότερους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ