Η νομιμοποίηση της γενοκτονίας: Μια ανησυχητική πραγματικότητα

Η νομιμοποίηση της γενοκτονίας: Μια ανησυχητική πραγματικότητα

Ανάλυση για τη νομιμοποίηση της γενοκτονίας και τις επιπτώσεις στην κοινωνία μας. Το γεγονός ότι αναρτάται διαδικτυακά ένας κατάλογος εκδοτικών οίκων, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε μια «μαύρη λίστα» λόγω της υπογραφής τους σε διαμαρτυρία για τη συμμετοχή της Ισραηλινής Πρεσβείας σε εκδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, είναι ανησυχητικό από μόνο του. Θυμόμαστε ποιοι κυνηγούσαν τα βιβλία και τους εκδότες τους και πώς προχώρησαν σε βίαιες ενέργειες κατά ανθρώπων. Η αντίδραση αυτών που διαμαρτύρονται για τη ματαίωση της εκδήλωσης υποδεικνύει πώς σήμερα αντιμετωπίζονται οι διαμαρτυρίες για την εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα.

Είναι ξεκάθαρο ότι, με περισσότερους από 53.000 θανάτους και την καταστροφή υποδομών, είμαστε εντός του ορισμού της γενοκτονίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι όσοι καταδικάζουν τις διαμαρτυρίες δεν βλέπουν την αλήθεια, αλλά ότι την αποδέχονται και την νομιμοποιούν. Αντιλαμβάνονται το Ισραήλ ως το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι σε «βαρβάρους» και επιδιώκουν τη νίκη του σε οποιοδήποτε κόστος.

Η αναπαραγωγή της κατηγορίας του αντισημιτισμού προβάλλει τη μη συνειδητοποίηση των κινδύνων που κρύβει η ομαδοποίηση πληθυσμών. Αυτή η συλλογική αντιμετώπιση ενός πληθυσμού ως πιθανών στόχων δείχνει τη βαναυσότητα που αναπτύσσεται στις κοινωνίες μας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη στήριξη της Ισραηλινής κυβέρνησης είναι η κανονικοποίηση της βίας. Οι πολιτικοί κληρονόμοι του ευρωπαϊκού αντισημιτισμού αποτελούν τους πιο ένθερμους υποστηρικτές, όχι λόγω μεταμέλειας αλλά γιατί βλέπουν τις πολιτικές του Ισραήλ ως παραλλαγές των δικών τους απόψεων. Η νομιμοποίηση της βίας αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαδικασίας, που βλέπει το Ισραήλ ως πρότυπο κράτος.

Το ζητούμενο σήμερα είναι η επιλογή για το μέλλον των κοινωνιών μας. Οι αξίες γύρω από τη Γάζα αποτελούν πεδίο σύγκρουσης για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε. Είναι ουσιώδης η αντίσταση στη βαρβαρότητα και τον κυνισμό, γιατί οι επόμενες γενιές θα μας ρωτήσουν αν σιωπήσαμε στην ώρα του κακού.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play