Η σημαντική αναδρομή στον αγώνα που προανήγγειλε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Η σημαντική αναδρομή στον αγώνα που προανήγγειλε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Ανασκόπηση της ιστορικής σημασίας του αγώνα Ντιναμό ΖάγκρεμπΕρυθρός Αστέρας και της πολιτικής του διάστασης. Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από την αναμέτρηση που έμεινε στην ιστορία, μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και του Ερυθρού Αστέρα, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η αναμέτρηση αυτή, η οποία έλαβε χώρα στο στάδιο Μαξιμίρ του Ζάγκρεμπ, ήταν προγραμματισμένη να είναι ντέρμπι τίτλου, καθώς και οι δύο ομάδες διαγωνίζονταν για το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο, οι υφιστάμενες εθνικές και θρησκευτικές εντάσεις που ήδη διέπνεαν την κοινωνία, μεταφέρθηκαν και στον αγωνιστικό χώρο. Στις εξέδρες, οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων, οι Bad Blue Boys και οι Delije, ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις. Τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν ήταν εκτεταμένα, προκαλώντας τον τραυματισμό περίπου 100 αστυνομικών.

Η ημερομηνία 13 Μαΐου 1990 στο Ζάγκρεμπ καταγράφεται ως κομβική, καθώς λίγες εβδομάδες πριν είχαν διεξαχθεί οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, στις οποίες εθνικιστικές δυνάμεις επικράτησαν. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε όταν οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών, ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τους οπαδούς της Ντινάμο. Η σύρραξη γενικεύτηκε, με τη μαζική εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και την αστυνομία να αποτυγχάνει να αποκαταστήσει την τάξη.

Το περιστατικό που ξεχώρισε εκείνης της ημέρας ήταν η κλωτσιά-καράτε του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, αρχηγού της Ντιναμό, σε έναν αστυνομικό. Αυτή η σκηνή γρήγορα έγινε σύμβολο της κροατικής αντίστασης και ο Μπόμπαν αναδείχθηκε ήρωας στα μάτια των συμπατριωτών του. Η αντιπαράθεση στο Μαξιμίρ δεν περιορίστηκε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η ένταση και η βία που ξέσπασαν εκείνη την ημέρα ήταν ενδεικτικές της ραγδαίας πολιτικής αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας, που ακολούθησε με αιματηρές συγκρούσεις στα επόμενα χρόνια.

Καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες εντάθηκαν, η φωτιά είχε ήδη ανάψει νωρίτερα. Η Κροατία διεξήγαγε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Απρίλιο του 1990, και το εθνικιστικό κόμμα HDZ του Φράνιο Τούτζμαν αναδείχθηκε στην εξουσία. Ο φανατισμός και οι πολιτικές διαφωνίες μεταφέρθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου, μετατρέποντας το ποδόσφαιρο σε ένα μέσο έκφρασης εθνικής ταυτότητας και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play