«Καλλιτεχνικό καραβάνι διασχίζει τα Ζαγοροχώρια και δημιουργεί νέες συνέργειες»

«Καλλιτεχνικό καραβάνι διασχίζει τα Ζαγοροχώρια και δημιουργεί νέες συνέργειες»

Για 4η χρονιά, μία ομάδα 60 καλλιτεχνών – ηθοποιών, περφόρμερ, χορευτών, μουσικών, φωτογράφων και χειροτεχνών ξεκίνησε μια διαδρομή καλλιτεχνικών εμπειριών, συνδέοντας το περιβάλλον με σημείο εκκίνησης την πόλη των Ιωαννίνων. Διασχίζουν τα Ζαγοροχώρια, κάνοντας στάσεις στους Κήπους, τη Βίτσα, τα Άνω Πεδινά, τον Ελαφότοπο, το Μονοδένδρι, τον Βίκο, την Αρίστη, περνώντας από την Κλειδωνιά Κόνιτσας και καταλήγοντας στο Πάπιγκο.

Οι συμμετέχοντες στο «καλλιτεχνικό καραβάνι» ή «σύγχρονο μπουλούκι καλλιτεχνών» περπατούν για δέκα μέρες, διανύουν 80 χιλιόμετρα και κάνουν εννέα διανυκτερεύσεις σε σκηνές, παρουσιάζοντας έργα τους και ερευνώντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε περιοχής στην 4η Καλλιτεχνική Πεζοπορία – «4th Artwalk: how to make memories», με στόχο τη δημιουργία συνεργειών με τοπικούς φορείς και κατοίκους, αποτυπώνοντας κοινωνικό ίχνος σε σημεία ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.

«Οι τόποι έχουν ήδη κάτι ζωντανό να προσφέρουν. Υπάρχουν άνθρωποι – και μαζί τους, ενέργεια, ιστορίες, μύθοι, ένα υλικό που είναι έτοιμο να ξαναζωντανέψει μέσα από τη σύνδεση και τη συνδημιουργία», τόνισε ο Γιάννης Διδασκάλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής από την ομάδα Librart Performing Arts Ensemble, που διοργανώνει την Καλλιτεχνική Πεζοπορία.

Την ιδέα πίσω από τη δράση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο περιέγραψαν σε συνέντευξη οι Γιάννης Διδασκάλου, Μαριάννα Ράντου και Σοφία Τριάντου.

«Ήμουν στην Ε’ δημοτικού, το 1998, μέσα σε ένα κόκκινο αυτοκίνητο: ο πατέρας μου, η μαμά μου και η γιαγιά μου. Κάποτε, αυτήν τη διαδρομή την κάναμε με τα πόδια είπε η γιαγιά μου. Συγκλονίστηκα» ανέφερε ο Γιάννης Διδασκάλου, αναφερόμενος σε αναμνήσεις από την πορεία που έκαναν οι κάτοικοι του χωριού Σπολάιτα έως το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας στην Ευρυτανία.

«Κάθε καλοκαίρι το σκεφτόμουν. Μισό χωριό να σηκώνεται και να ταξιδεύει για κάμποσες μέρες», πρόσθεσε, εξηγώντας τις βασικές συνιστώσες των αναμνήσεών του.

Η Καλλιτεχνική Πεζοπορία γίνεται φέτος στην Ήπειρο, στην περιοχή του Ζαγορίου, η οποία εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως Zagori Cultural Landscape. «Η επιλογή για το τέταρτο Artwalk – τα Ζαγοροχώρια – ήταν αναμενόμενη», δήλωσε ο Γιάννης Διδασκάλου.

«Υπάρχει ένας βασικός πυρήνας καλλιτεχνών που συμμετέχουν σταθερά», δήλωσε η Μαριάννα Ράντου, ηθοποιός, υπογραμμίζοντας την επιθυμία να ανοίγουν διαρκώς τον κύκλο με νέες φωνές και ιδέες.

Οι συμμετέχοντες προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι οι ιστορίες που μοιράζονται αντηχούν σε ανθρώπους με διαφορετικές διαδρομές.

«Κάναμε χωριό και το μετακινούσαμε κιόλας»

Ο Γιάννης Διδασκάλου ανέφερε τις προκλήσεις που συναντά μια μεγάλη ομάδα σε μία πολυήμερη διοργάνωση, περιγράφοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη, ανθρωπιά και σεβασμό μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Η σωματική κούραση, το περπάτημα στα μοναδικά μονοπάτια, όλα αυτά μας ενώνουν και μας μεγαλώνουν», σημείωσε.

Η διοργάνωση απαιτεί προετοιμασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και των αναγκαίων υποδομών, όπως το φαγητό και η διαμονή.

Γλέντι – έκπληξη στον Αχέροντα και διανυκτέρευση ανάμεσα σε αγάλματα

Ο Γιάννης Διδασκάλου αναφέρθηκε σε αξέχαστες εμπειρίες, όπως μια έκπληξη σε γλέντι, που στήθηκε από ντόπιους, και τις στιγμές που μοιράστηκαν μέσα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Οι πεζοπόροι ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες, συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την τέχνη και τις παραδόσεις.

Η Καλλιτεχνική Πεζοπορία στα Ζαγοροχώρια άρχισε στις 21 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου, με φωτογραφική και κινηματογραφική καταγραφή της συλλογικής εμπειρίας.

*Συν. φωτογραφίες των Αλέξανδρου Ζήλου, Κωνσταντίνου Ζήλου και Μαρίας Καραπαναγιώτου που παραχώρησε η Librart Performing Arts Ensemble

Loading

Play