Η ελληνική κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου για πρόσφυγες από τη Λιβύη, εγείροντας ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην εφαρμογή μιας αμφιλεγόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία καταργεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου για όσους φθάνουν από τη Λιβύη. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κατευθύνονται σε κέντρα υποδοχής αιτούντων ασύλου, αλλά σε κέντρα κράτησης εν αναμονή της απέλασης. Η εικόνα που συνοδεύει την είδηση αυτή αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση αυτών των προσφύγων, οι οποίοι φθάνουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, αλλά αντί να τύχουν στοιχειώδους φιλοξενίας, αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι ή φυλακισμένοι.
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτή η σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό είναι έργο της και επιδιώκει πολιτικά οφέλη από αυτήν. Η κατάργηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων εντάσσεται σε μια προεκλογική στρατηγική που στοχεύει στη μείωση των ροών μεταναστών από τη βόρεια Αφρική. Παρόλο που κάθε χώρα διατηρεί το δικαίωμα να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, είναι υποχρέωση κάθε κράτους που σέβεται το διεθνές δίκαιο να παρέχει στους ανθρώπους το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και να μην απελαθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.
Η νομοθετική ρύθμιση που προώθησε ο Υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, εντείνει τις ανησυχίες για την προσφυγική πολιτική της Ελλάδας, εν μέσω ισχυρισμών περί πολιτικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση προβάλλει αυτήν την πολιτική ως μέσο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών, αδιαφορώντας ωστόσο για την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.
Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα είναι πολύπλοκα και περιλαμβάνουν γεωπολιτικές διαστάσεις και ευθύνες που βαραίνουν την Ευρώπη. Η αντιμετώπιση των προσφύγων με τέτοιο τρόπο που να υποβαθμίζει την ανθρώπινη υπόστασή τους θέτει ερωτήματα για την ηθική υπόσταση της ελληνικής πολιτικής.
Στην πραγματικότητα, οι σημερινές εξελίξεις ενδέχεται να εκθέσουν τη χώρα μας σε διεθνή κριτική, αναλογικά με τον τρόπο που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι άνθρωποι αυτοί. Η κυβέρνηση διακινδυνεύει όχι μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και την εικόνα της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς οι πρακτικές αυτές μπορεί να τη συγκρίνουν με άλλες χώρες που διαπράττουν παρόμοιες ενέργειες.
Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται υπό την παρούσα κυβέρνηση, σίγουρα προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπως και για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει απέναντι στους πιο ευάλωτους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr