«Διαλέξτε αυτό που αγαπάτε, φτιάξτε ομάδες, συνεχίστε και μετά την αποτυχία, σκεφτείτε τον αντίκτυπο στον άνθρωπο», ήταν μεταξύ άλλων οι συμβουλές που έδωσε στο ακροατήριό του 12ου Τεχνολογικού Φόρουμ (Technology Forum), ο Μιχάλης Πετυχάκης, πρώτος υπεύθυνος τεχνολογίας της Orfium. Έχει δημιουργήσει μια σημαντική τεχνολογική πλατφόρμα που οδήγησε την εταιρεία σε μεγάλη ανάπτυξη. Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και μάθησης που αναπτύχθηκαν έλυσαν πολλά προβλήματα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων για γνωστούς πελάτες, ενώ η Orfium συγκέντρωσε σημαντική χρηματοδότηση. Πρόσφατα ξεκίνησε νέα εταιρεία και είναι ο CTO της Dialectica, που στοχεύει στην επίλυση εξειδικευμένων προβλημάτων.
Ο κ. Πετυχάκης αναφέρθηκε στην πορεία του, την «Οδύσσεια της Καινοτομίας», από τον ακαδημαϊκό τομέα στη διεύθυνση μιας παγκόσμιας ομάδας τεχνολογίας. «Είμαι ο Μιχάλης, 37 ετών, αγαπώ τα κόμικς και το τρέξιμο – είναι σχετικό το γιατί αγαπώ το τρέξιμο. Ιδανικά ήθελα να γίνω αρχαιολόγος, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Έχω ιδρύσει κάποιες εταιρείες που απέτυχαν, ενώ η Orfium έχει κάνει scale up. Υπερηφανεύομαι για τις κοινότητες που δημιούργησα στην Αθήνα γύρω από γλώσσες προγραμματισμού, διότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι το πάθος μου. Έχω πολλές ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις από το διδακτορικό μου. Είμαι CTO και βοηθάω τις εταιρείες να δημιουργήσουν τα προϊόντα τους και να σκεφτούν την κερδοφορία.», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ήταν μικρός του άρεσαν τα LEGO και τα μαθηματικά. Στο Πολυτεχνείο ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί με ανθρωποειδή ρομπότ και την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ρομπότ. Παράλληλα, δημιούργησε start-ups για να δοκιμάσει νέες ιδέες. «Όλες οι αποτυχίες μου δίδαξαν πράγματα που δεν καταλάβαινα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το διδακτορικό του του παρείχε πολύτιμα εφόδια.
Στον τομέα της τεχνολογίας, αναφέρθηκε στη μουσική βιομηχανία, με την Orfium να συνεργάζεται με κολοσσούς όπως οι Warner Chappell Music, Warner Music Group, Sony Music Group και Kobalt. «Το πιο σημαντικό για μένα δεν είναι να χτίσεις απλά τον κώδικα, αλλά την ομάδα και την κουλτούρα που είναι καθοριστικές για την μετέπειτα πορεία σου. Εμείς είμαστε μια εταιρεία καινοτομίας», πρόσθεσε. Όσο η εταιρεία διευρυνόταν, άρχισε να βιώνει στρες και να ασχολείται με το τρέξιμο. «Πρέπει να είσαι survivor. Πολλές φορές η εταιρεία ήταν στα πρόθυρα του κλεισίματος», είπε, συμβουλεύοντας τους νέους επιχειρηματίες να ξεπερνούν τα όρια τους για την ανάπτυξη.
«Προσπαθούμε να δημιουργούμε ευχάριστες δουλειές στους ανθρώπους που θα ξυπνούν με κέφι, θα λύσουν δύσκολα προβλήματα και θα γυρίζουν ενεργοί στην οικογένειά τους», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «η μεγαλύτερη επίδραση είναι το πώς αγγίζουμε τις ζωές άλλων». Σημείωσε επίσης ότι το ταξίδι μετράει, ενώ τόνισε τη σημασία της ομάδας και τη νοοτροπία του να είσαι πεινασμένος για επιτυχία, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κουλτούρα καινοτομίας.
*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι συνδιοργανωτής του 12ου Technology Forum
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ