Νέες μελέτες αναδεικνύουν την ανισότητα στην επίδραση της ζέστης

Νέες μελέτες αναδεικνύουν την ανισότητα στην επίδραση της ζέστης

Νέες μελέτες, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής τους, αναδεικνύουν την αυξημένη ευαισθησία που παρουσιάζουν οι γυναίκες στην έκθεση στη ζέστη. Οι μελέτες εκπονήθηκαν από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναμένεται να δημοσιευθούν επίσημα το προσεχές διάστημα. Ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και συχνότερη εμφάνιση καυσώνων, εγκυμονώντας όλο και περισσότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται από την έκθεση στη ζέστη, οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία συγκριτικά με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τις μελέτες, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί σοβαρή απειλή για τη φυσιολογία και την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η επιτακτική ανάγκη είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος περίπου στους 37 °C, καθώς ακόμη και μικρές αυξήσεις των 2-3 °C μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο. Τονίζει πως θερμοκρασίες άνω των 40 °C αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα θερμοπληξίας, ενώ χαμηλότερα επίπεδα (38-40 °C) μπορεί να προκαλέσουν θερμική εξάντληση με συμπτώματα όπως λιποθυμία και ζάλη.

Παράγοντες επηρεασμού της αύξησης της θερμοκρασίας σώματος

Παράγοντες όπως η ζέστη από το περιβάλλον, ο ρουχισμός και η έντονη σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν καθοριστικά στη θερμική καταπόνηση. Ο Δρ Ανδρέας Φλουρής, Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρει ότι η θερμική καταπόνηση προκαλεί διάφορες επιπτώσεις, όπως αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ταχύτερους καρδιακούς παλμούς. Επίσης, προσθέτει ότι η θερμική καταπόνηση οδηγεί σε μειωμένη σωματική απόδοση.

Φύλο και Αντοχή στη Ζέστη

Ο Δρ Φλουρής σημειώνει ότι «επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη ζέστη, ειδικά κατά καύσωνες, συγκριτικά με τους άνδρες». Από τις μελέτες προκύπτει ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος όταν εκτίθενται σε θερμική καταπόνηση. Μάλιστα, η μειωμένη ανοχή στη ζέστη σχετίζεται με σωματική μορφολογία και κατάσταση.

Πραγματικές Συνθήκες: Ανακρίβειες στη Θερμική Έρευνα

Οι σωματικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών επηρεάζουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στη θερμική καταπόνηση. Ο Δρ Φλουρής επισημαίνει ότι σε κάποιες εργαστηριακές μελέτες δεν εντοπίζονται διαφορές λόγω διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν τα αποτελέσματα, με συνέπεια να μην αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες.

Φυσιολογικές Διαφορές Φύλου

Επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν φυσιολογικές διαφορές στη θερμορύθμιση μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις γυναίκες να εμφανίζουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος σε θερμά περιβάλλοντα. Ο Δρ Φλουρής αναφέρει ότι «οι γυναίκες τείνουν να αρχίζουν να ιδρώνουν όταν η θερμοκρασία του σώματός τους αυξάνεται πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτή των ανδρών». Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θερμικών διαταραχών.

Αυξημένοι Κίνδυνοι για την υγεία των γυναικών

Οι γυναίκες εμφανίζουν μειωμένη ανοχή στη θερμική καταπόνηση, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εργασίας συνδέεται με αύξηση ποσοστών πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης.

Loading

Play