Νεζ Σινό: Σκοπός μου η φωνή στα κακοποιημένα παιδιά μέσα από τον Θλιβερό Τίγρη

Νεζ Σινό: Σκοπός μου η φωνή στα κακοποιημένα παιδιά μέσα από τον Θλιβερό Τίγρη

Ήθελα με έναν τρόπο να δώσω φωνή στο μικρό κορίτσι που υπήρξα εγώ, αλλά και στα άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους βία χθες και σήμερα. Με ειλικρίνεια αφοπλιστική και με λόγο πυκνό, που μόνο κατά διαστήματα διακόπτεται από μικρές παύσεις στοχασμού, η Γαλλίδα συγγραφέας Νεζ Σινό μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το βιβλίο της Θλιβερός Τίγρης, ένα βιωμένο μυθιστόρημα, αφού είναι δεμένο με τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη ως παιδί από τον πατριό της.

Ενήλικη πια, η Σινό μηνύει τον πατριό της το 2000, μαζί με τη μητέρα της, κι εκείνος καταδικάζεται σε εννέα χρόνια φυλάκισης. Χρόνια αργότερα, η 48χρονη Γαλλίδα συγγραφέας επανέρχεται σε αυτό το ανεπούλωτο τραύμα, καταθέτοντας με μια σπαραχτική αφήγηση το τι και πώς συνέβη στον Θλιβερό Τίγρη (εκδ. «βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ», μετάφραση Λ. Τσιριμώκου), με τη ματιά όχι όμως του παιδικού της εαυτού, αλλά ενός ενήλικα.

Η Νεζ Σινό, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, δεν έγραψε τον Θλιβερό Τίγρη για να θεραπευτεί. Αντίθετα, η συγγραφή υπήρξε για εκείνη μια πράξη για όλους εκείνους που, όπως η ίδια, είχαν βιώσει την αδικία και τον πόνο της παιδικής κακοποίησης, αλλά και εκείνους που εξακολουθούν να βιώνουν την αθόρυβη καταπίεση. Ήξερα ότι μπορώ να κάνω ένα σημαντικό βιβλίο. Η διαδικασία της γραφής δεν με θεράπευσε. Γι’ αυτό, όπως τονίζει, δεν ήταν σκοπός της η προσωπική της αποκατάσταση αλλά η αναγνώριση ενός συλλογικού πόνου.

Διαβάζοντας τον Θλιβερό Τίγρη γίνεται αντιληπτό πως το βιβλίο αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αυτοβιογραφία ή καταγραφή μιας προσωπικής τραγωδίας.

Διαπιστώνεται ότι η Σινό προσφέρει τη δική της μαρτυρία για να φωτίσει τις σκοτεινές γωνιές της κοινωνίας. Με τον Θλιβερό Τίγρη, η Σινό προσφέρει τη δική της μαρτυρία για να φωτίσει τις σκοτεινές γωνιές της κοινωνίας. Οι ιστορίες των θυμάτων της κακοποίησης, οι οποίοι συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν, αναδύονται μέσα από τις σελίδες της.

Η γραφή της λειτουργεί ως μέσο κατανόησης, ως εργαλείο για να φωτίσει την αλήθεια και να διαλύσει την αχλή της σιωπής γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση, με στόχο την κοινωνική αλλαγή. Η Νεζ Σινό αναγνωρίζει πως η επιθυμία της είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει και να συναισθανθεί χωρίς να δημιουργεί οίκτο ή φρίκη. Εξάλλου, η κάθαρση πρέπει να γίνεται για αυτόν που διαβάζει το βιβλίο.

Με το Θλιβερό Τίγρη, η Σινό επιδιώκει να συνεισφέρει στην αλλαγή της κοινωνικής συνείδησης, αναδεικνύοντας την ανάγκη να μιλήσουμε ανοιχτά για ζητήματα που συχνά καλύπτονται από σιωπή.

*Πηγή φωτογραφίας: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης/Πάνος Λιάκος

Loading

Play