Ο στειακός πηδηχτός: Ένας χορός που ενώνει τις γενιές

Ο στειακός πηδηχτός: Ένας χορός που ενώνει τις γενιές

 Από το 2018 έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με βάση τη Σύμβαση της UNESCO, με στόχο να γίνουν γνωστά τα βήματά του σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω του Δικτύου του θεσμού του «Λυκείου των Ελληνίδων». Η εγγραφή αυτή υποστηρίζεται από τον Δήμο Σητείας, την ΠΕ Λασιθίου, πλήθος φορέων της περιοχής, καθώς και από την κοινότητα της Σητείας. Πρόκειται για τον «Στειακό Πηδηχτό», έναν χορό με ρίζες σε προηγούμενους αιώνες, ο οποίος συνεχίζει να χορεύεται σε όλες τις εορταστικές περιστάσεις, από πανηγύρια έως οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

   Η απερχόμενη πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σητείας, Αντωνέλα Ψαρουδάκη, εξέφρασε τη σημασία του χορού, ο οποίος καταγράφει μεγάλο ενδιαφέρον και διδάσκεται μέχρι σήμερα.

   «Πρόκειται για έναν γρήγορο και ζωηρό κυκλικό χορό που χορεύεται από άνδρες και γυναίκες. Έχει επτά βασικά βήματα, με κινήσεις μπρος-πίσω ή και επιτόπου. Η συνοδευτική μουσική έχει ρυθμό 2/4 και είναι ο πιο διαδεδομένος χορός της επαρχίας Σητείας», ανέφερε η κ. Ψαρουδάκη.

   Ο χορός απαιτεί από τους χορευτές μεγάλη δεξιοτεχνία και εμπειρία. «Καλός χορευτής θεωρείται εκείνος που αλαφροπατεί και εναλλάσσει γρήγορα φιγούρες, ενώ καλή χορεύτρια είναι εκείνη που τα βήματά της μοιάζουν με το στρατάρισμα της πέρδικας», προσθέτει η κ. Ψαρουδάκη.

   «Ο χορός ενώνει όσους μοιράζονται την ιδιαίτερη μουσική παράδοση της ανατολικής Κρήτης και ενισχύει τους δεσμούς της κοινότητας», είπε η Αντωνέλα Ψαρουδάκη, προσθέτοντας ότι μετά την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο, πολλοί νέοι έχουν μάθει τον χορό, συνειδητοποιώντας τις ιδιαιτερότητές του.

   Η καταγραφή μαρτυριών από ηλικιωμένα άτομα σχετικά με την επιτέλεση του χορού αποτελεί μέρος της προσπάθειας του «Λυκείου των Ελληνίδων Σητείας» για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

   Με τον Στειακό πηδηχτό να διδάσκεται σε πολλές περιοχές, η ιστορία του φαίνεται να συνεχίζεται δυναμικά. «Ο χορός διδάσκεται σε δωρεάν σεμινάρια και εντάσσεται σε παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων», καταλήγει η κ. Ψαρουδάκη, υπογραμμίζοντας την αξία της διατήρησης της παράδοσης.

   Οι φωτογραφίες παραχωρούνται για χρήση στο ΑΠΕ -ΜΠΕ από το «Λύκειο των Ελληνίδων Σητείας».

Loading

Play