Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία το πλεονέκτημα της πολιτικής πρωτοβουλίας.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών γύρω από την πολύκροτη υπόθεση και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σκεπτικό το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Παράλληλα, η αναζήτηση ευθυνών θα προχωρήσει με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις.
Γιατί από το 1998
Όσον αφορά την έναρξη έρευνας από το 1998, η κυβέρνηση θα υπενθυμίσει ότι από τότε έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Μέσω αυτής της παραμέτρου, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ.
Επιπρόσθετα, θα εξετασθούν οι πράξεις όλων των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των λεγόμενων «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Ποιοι, που, πότε και γιατί…
Εξίσου σημαντικό είναι ότι θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Παράλληλα, μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την ‘τεχνική λύση».
Η «γραμμή» για Βορίδη και Αυγενάκη
Σχετικά με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Όπως εξηγούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού «Δεν υπάρχουν “δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος, το οποίο θεωρούμε πως πρέπει να αλλάξει και αναλάβαμε την σχετική πρωτοβουλία. Όσο υπάρχει στο Σύνταγμα πρέπει να το σεβόμαστε. Με βάση το άρθρο 86, δεν μπορεί η δικαστική αρχή να προβεί σε ποινική αξιολόγηση. Άρα αυτή την αξιολόγηση την κάνουν τα κόμματα, την κάνει η Βουλή».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ίδιους, «στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουμε άσκηση ποινικών διώξεων σε μη πολιτικά πρόσωπα. Για αυτό ζητούμε Εξεταστική Επιτροπή, να ερευνηθούν όλα, χωρίς να κρύβουμε τίποτα. Και εδώ είμαστε στο τέλος να συζητήσουμε τα πάντα». Και προσθέτουν: «Η απόφαση για εξεταστική επιτροπή κάθε άλλο παρά συγκάλυψη συνιστά. H Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει, ότι κάθε άλλο παρά φοβάται την αναμέτρηση με τις ευθύνες».