Κάθε μεγάλη ιστορία έχει μια αφετηρία. Η ιστορία των Pyroneers, της ελληνικής ομάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής που κατάφερε να ξεχωρίσει και να αφήσει το στίγμα της στον παγκόσμιο χάρτη, στον κλάδο της μηχανοηλεκτρονικής επιστήμης που καθορίζει και ελέγχει την λειτουργία διαφόρων μηχανικών εξαρτημάτων, ξεκινά από μια παρέα φίλων με κοινό πάθος για την τεχνολογία και τη ρομποτική. Μια ομάδα παιδιών του Λυκείου, με αγάπη για τα Lego, τα κατσαβίδια, τον προγραμματισμό και τις κατασκευές από τις μικρότερες ηλικίες, η οποία με την πάροδο του χρόνο εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο. Και όχι απλά μεγαλύτερο. Αλλά κάτι σπουδαίο αφού έγραψαν ιστορία εκπροσωπώντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στο FIRST Robotics Competition (FRC), τον κορυφαίο και πιο απαιτητικό διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο κομμάτι της καινοτομίας.
Και όλα αυτά χωρίς βοήθεια τρίτων. Δηλαδή μεγάλων εταιριών που ειδικεύονται στο χώρο ή εταιριών που απλά ήθελαν να επενδύσουν στο όνειρο κάποιων παιδιών. Αντιθέτως, μοναδικός τους υποστηρικτής, εμψυχωτής, κερκίδα και μεγαλύτερος φαν είναι οι γονείς τους, οι οποίοι γίνονται… parentsgers σε ρόλο που θα είχε ένας μάνατζερ. Εξασφαλίζουν πόρους, οργανώνουν συναντήσεις, αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη μεταφορά, την εξεύρεση χώρων, την προμήθεια υλικών και το σημαντικότερο παρέχουν ηθική υποστήριξη. Το δικό τους… τουβλάκι (στη γλώσσα των Lego), έχουν βάλει κάποιοι μερακλήδες παππούδες με πάθος για μαστορέματα, εργαλεία και κατασκευές, οι οποίοι εκτός των άλλων παρείχαν τον κατάλληλο χώρο αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες (θέρμανση) για να κάνουν τα παιδιά, τα δικά τους high tech μαστορέματα! Αλλά και οι γιαγιάδες με τις γαλατόπιτες και τα καλούδια τους. Γιατί είναι γεγονός πως… νηστικό αρκούδι, δεν δημιουργεί ρομπότ! Έτσι, γονείς και οικογένειες με την ανιδιοτελή τους προσφορά, έγιναν οι αφανείς ήρωες της ομάδας Pyroneers, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της αποστολής τους στον διαγωνισμό.
Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2025 στην Κωνσταντινούπολη, αποτέλεσε μια αρένα δημιουργικότητας, τεχνολογικής υπεροχής και ομαδικού πνεύματος, συγκεντρώνοντας ομάδες από χώρες με μακρά παράδοση στην ρομποτική, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και η Ελβετία. Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι Pyroneers δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με τους καλύτερους και να αποδείξουν το ταλέντο, την αφοσίωση και την ικανότητά τους να καινοτομούν.
Αν και πρωτοεμφανιζόμενοι στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι Pyroneers κατάφεραν να διακριθούν, αποσπώντας ένα από τα έξι μεγάλα βραβεία μηχανικής, δημιουργικότητας και καινοτομίας του διαγωνισμού, το Creativity Award – sponsored by Rockwell Automation. Αυτή η διάκριση αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της σκληρής δουλειάς, της δημιουργικότητας και της αφοσίωσης των μελών της ομάδας.
Η «γέννηση» της ομάδας: Κοινός τόπος ονειροπόλων δημιουργών
«Βασικά ήμασταν πρώτα φίλοι και μετά ομάδα», αναφέρει ένα από τα μέλη των Pyroneers, κάτι που δείχνει το πνεύμα που διέπει την ομάδα και πόσο συνδεδεμένα είναι όλα τα παιδιά. Και με τον σκοπό αλλά και μεταξύ τους. Γιατί αρχικά το πλάνο τους δεν ήταν να συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό, αλλά να εξερευνήσουν, να διευρύνουν τα όριά τους, να ανακαλύψουν, να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν μαζί.
Ο… σπόρος μπήκε από τον FLL (First Lego League), που αποτελεί την αφετηρία για τον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-16 ετών. Το FLL χρησιμοποιεί τα LEGO MINDSTORMS για να εισαγάγει τα παιδιά στον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), με τρόπο διασκεδαστικό και δημιουργικό. Τα παιδιά δεν κατασκευάζουν μόνο ρομπότ, αλλά και ερευνούν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που σχετίζεται με τη θεματική πρόκληση και παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε μια κριτική επιτροπή. Δίνει μεγάλη έμφαση στην ομαδική εργασία και βοηθάει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν δεξιότητες STEM, όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, ο προγραμματισμός, η μηχανική και η επιστήμη. Και όχι άδικα, το FLL, για όλους όσοι ασχολούνται με τον κόσμο της ρομποτικής, αποτελεί την αφετηρία για πολλούς νέους επιστήμονες.
Ο FLL αποτέλεσε και για τους Pyroneers, την αφετηρία για τη γνωριμία των μελών της ομάδας. Μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε συνεργασία και ισχυρή φιλία, αλλά και τη γραμμή εκκίνησης για να κάνουν… ρομποτικά όνειρα, εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Και το επόμενο βήμα δεν άργησε να έρθει. Η ομάδα δημιουργήθηκε, το καθένα από τα μέλη του απέκτησε ρόλο (μηχανικός, προγραμματιστής κ.ο.κ.) και η επίτευξη του ονείρου για συμμετοχή στο FRC δεν άργησε να υλοποιηθεί. Και όπως αποδείχθηκε, με μεγάλη επιτυχία.
Τι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική;
Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία κυριαρχεί, η εκπαιδευτική ρομποτική αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια της δημιουργικότητας στους νέους. Γιατί η εκπαιδευτική ρομποτική δεν είναι απλώς η κατασκευή και ο προγραμματισμός ρομπότ. Είναι μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων. Βασίζεται στην ιδέα ότι οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα όταν εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία της μάθησης και όταν έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν, να αποτύχουν και να μάθουν από τα λάθη τους.
Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας Pyroneers, η εκπαιδευτική ρομποτική διαφέρει από την απλή ρομποτική στο γεγονός ότι δεν επικεντρώνεται μόνο στην επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος ή στην αυτοματοποίηση μιας εργασίας. Αντίθετα, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η δημιουργικότητα. «Αυτά που φτιάχνουμε δεν μοιάζουν καθόλου με ανθρώπους, αλλά μοιάζουν με κουτιά, με συσκευές πολύ περίεργες, οι οποίες έχουν στόχο όμως να λύνουν πολύ αποτελεσματικά συγκεκριμένα πράγματα», λένε χαρακτηριστικά.
Η προέλευση του ονόματος: Ένα αστείο που έγινε πραγματικότητα
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ιστορίας των Pyroneers είναι η προέλευση του ονόματός τους. Όπως αποκαλύπτουν τα μέλη της ομάδας, το όνομα προέκυψε από ένα αστείο, το οποίο όμως τελικά άρεσε σε όλους και έγινε το επίσημο όνομα της ομάδας. Όταν αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο FRC, σκέφτηκαν ότι ήταν απαραίτητο να βρουν ένα όνομα… πιασάρικο, που να περικλείει όλα τα καλά στοιχεία της ομάδας. Το task ήταν πολύ πιεστικό, γιατί ήταν δύσκολο να βάλουν όλα αυτά που τους χαρακτηρίζουν σε μία λέξη. Έτσι λοιπόν μετά από μακρύ brainstorming και με έμπνευση από άλλες ομάδες με ονομασίες που περιείχαν τη λέξη Pioneers, που σημαίνει καινοτόμοι, ενώ στην αρχή την χλεύασαν, εν τέλει την παράφρασαν, της έβαλαν λίγη από τη… σπίθα τους (pyro) και «γενηθήτω» οι Pyroneers με logo τη φλόγα και το γρανάζι. Ένα λογότυπο που συμβολίζει το πάθος για την τεχνολογία και τη ρομποτική, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει το πνεύμα της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που διακρίνει τους Pyroneers.
Διαγωνισμός FRC στην Τουρκία: Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Pyroneers… χωρίς τη βοήθεια του κοινού!
Ο διαγωνισμός FRC ο οποίος υποστηρίζεται και διοργανώνεται από πανεπιστήμια όπως το Yale και το Harvard και εταιρίες όπως η Google, η Apple, η NASA, η BOSCH, η Disney, η 3M, η FedEx, η Ford, η Boeing κ.ά., ανακοινώθηκε αρχές Ιανουαρίου. Οι ομάδες είχαν δύο μήνες στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους βάσει του θέματος που είχε οριστεί από τους διοργανωτές. Οι ομάδες κλήθηκαν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν τα ρομπότ τους, να τα προγραμματίσουν (σ.σ. πρέπει να κινούνται, να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και να εκτελούν τις εργασίες που απαιτούνται για τον διαγωνισμό) και να τα… ρίχνουν στη μάχη, σε ειδική αρένα, αφού πρώτα καταστρώσουν στρατηγικές εξόντωσης των «εχθρών» μέσω συμμαχικών συνεργασιών, μαζί με άλλες ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Και όλα αυτά σε δύο φάσεις: την αυτόνομη (15 δευτερόλεπτα) όπου τα ρομπότ κινούνται και εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και την τηλεχειριζόμενη (2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα) όπου οι οδηγοί των ρομπότ αναλαμβάνουν τον έλεγχο και προσπαθούν να εκτελέσουν τις εργασίες που απαιτούνται για να κερδίσουν πόντους.
Για μια ομάδα με τεχνολογικά εφόδια και οικονομικούς πόρους, όλα τα παραπάνω μοιάζουν… απλά με ακόμη μια μέρα στη δουλειά! Για την ελληνική ομάδα, από την αναγγελία κιόλας του διαγωνισμού, ξεκίνησαν τα δύσκολα. Έλλειψη χορηγών άρα και ρευστότητας για εισιτήρια κ.ά., ανεπαρκής προσβασιμότητα σε εξοπλισμό που απαιτούνταν για τη δημιουργία του ρομπότ (ανταλλακτικά, μηχανικά μέρη κ.ά.) δεδομένου ότι έπρεπε να γίνει προσαρμογή των σχεδίων λόγω της χρήσης μετρικού συστήματος σε εκατοστά και όχι σε ίντσες και άλλα πρακτικά εμπόδια…
Όμως οι Pyroneers ήταν αποφασισμένοι να το κάνουν να πετύχει. Παρά τα εμπόδια, παρά τις δυσκολίες, ο «Ήφαιστος» -όπως ονόμασαν το ρομπότ- γεννήθηκε και παρά το… υπέρβαρο της κατασκευής του, εμφανίστηκε στην αρένα της διοργάνωσης. Απέναντί του είχε να αντιμετωπίσει ομάδες από χώρες με μεγάλη παράδοση στην ρομποτική (βλέπε Τουρκία, Κίνα, Ινδία κ.ά.), ομάδες με χρόνια εμπειρίας, με πλεονέκτημα στην πρόσβαση σε υλικά, με ομάδες που έκαναν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και φυσικά το σημαντικότερο: με χρηματοδότηση.
Οι ομάδες αντιμετώπισαν προβλήματα στην επικοινωνία, καθώς τα αγγλικά δεν ήταν κοινή γλώσσα για όλους, με αποτέλεσμα να χαθούν στη μετάφραση και να καταφύγουν στη «νοηματική» για να μπορέσουν να συνεννοηθούν. Ούτε αυτό τους πτόησε όμως. Αντιθέτως τους διασκέδασε κιόλας και συνδέθηκαν φιλικά με παιδιά από άλλες ομάδες.
Η διάκριση και τα θετικά σχόλια των ξένων ομάδων (για τη στρατηγική της ομάδας και όχι μόνο…), επιβεβαίωσαν την κανόνα της ομαδικότητας, της επιμονής και της υπομονής στον στόχο, που φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρά τις αντιξοότητες και τον… τραυματισμό του Ήφαιστου, ο οποίος έφυγε από την Τουρκία πληγωμένος αλλά νικητής!
… Ήφαιστος με τεχνητή νοημοσύνη; Έρχεται… αλλά δεν αποτελεί αυτοσκοπό!
Η παρουσία της ομάδας στο FRC της Τουρκίας, έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη της να δουν από κοντά, στοιχεία που θα πρέπει να ενσωματώσουν στο δικό τους ρομπότ, ώστε να μπορεί να σταθεί στο ύψος των αγωνιστικών περιστάσεων που απαιτούνται, ενόψει ενός επόμενου διαγωνισμού στο άμεσο μέλλον. Ένα από αυτά είναι η ενσωμάτωση αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης στο ρομπότ, προκειμένου να υποστηρίξει τις εργασίες της. Κάτι που θα μπορούσε να είχε κάνει και στον πρόσφατο διαγωνισμό, ωστόσο η έλλειψη χρόνου και πόρων, στάθηκαν καθοριστικοί παράγοντες ώστε να αφήσουν στην άκρη οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Όπως τονίζουν πάντως, σκοπεύουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον και να την ενσωματώσουν στα ρομπότ τους, ώστε αυτό να κινείται αυτόνομα, όπως συνέβη και με κάποια ρομπότ που συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Τουρκίας.
Παρά το γεγονός ότι και στον κόσμο της ρομποτικής, η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως η επόμενη μεγάλη επανάσταση, η ενσωμάτωσή της στο ρομπότ των Pyroneers δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αφού όπως διευκρινίζουν τα μέλη της ομάδας, στόχος είναι η δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν αναδείξουν τις δυνατότητες της ελληνικής τεχνολογίας στον παγκόσμιο χάρτη και παράλληλα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους νέους στην Ελλάδα. Να τους ενθαρρύνει να ασχοληθούν με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.
Εισαγωγή της ρομποτικής στα δημόσια σχολεία: Ένα όραμα με προκλήσεις και δυνατότητες
Η ενσωμάτωση της ρομποτικής στα δημόσια σχολεία αποτελεί μια κρίσιμη επένδυση στο μέλλον της εκπαίδευσης, κάτι που αναγνωρίζουν τα μέλη των Pyroneers, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.
«Είναι γεγονός ότι τα παιδιά από τα δημόσια σχολεία δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν προγράμματα που θα δίνουν ευκαιρίες σε περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα. Αυτό απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αντιμετώπιση οικονομικών και οργανωτικών δυσκολιών. Όραμά μας είναι να συνεργαστούμε με δήμους για να δημιουργήσουν προγράμματα ρομποτικής, προσιτά για όλους τους μαθητές», λένε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εισαγωγή της ρομποτικής στα δημόσια σχολεία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά ρομποτιστών-επιστημόνων, έτοιμων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
«Η προσπάθεια για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση ρομποτικής για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής προέλευσης, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα αξιοποιεί πλήρως το ταλέντο και τη δημιουργικότητα όλων των πολιτών. Είναι πρόκληση το συγκεκριμένο project, αλλά και μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιστημόνων και μηχανικών, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση», λένε με έμφαση τα μέλη της ομάδας.
Συνάντηση με Παπαστεργίου και Ζαχαράκη
Η επιτυχία της ομάδας Pyroneers στο FIRST Robotics Competition (FRC) δεν πέρασε απαρατήρητη από την ελληνική Πολιτεία. Τα μέλη της ομάδας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και την πρώην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και νυν υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, όπου είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες ρομποτικής στην Ελλάδα, όπως η έλλειψη πόρων, η δυσκολία στην εύρεση χορηγών και η περιορισμένη πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό. Μάλιστα τα μέλη της ομάδας δεν έμειναν μόνο στην καταγραφή των προβλημάτων, αλλά πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις και δράσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα (υποστήριξη από επιχειρήσεις, εισαγωγή της ρομποτικής στα σχολεία, δημιουργία δικτύου υποστήριξης, ενίσχυση της χρηματοδότησης).
Όνειρα για το Μέλλον: Πέρα από την Εκπαιδευτική Ρομποτική
Για τα μέλη της ομάδας Pyroneers, η συμμετοχή στην εκπαιδευτική ρομποτική δεν είναι απλώς ένα χόμπι, αλλά μια επένδυση στο μέλλον τους. Η εμπειρία που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στην ομάδα τους έχει δώσει πολύτιμες δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν σε ό,τι και αν επιλέξουν να κάνουν στη ζωή τους. Με το τέλος του σχολείου να πλησιάζει, τα μέλη της ομάδας Pyroneers βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να αποφασίσουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν, ποιες σπουδές θα επιλέξουν και ποιες καριέρες θα κυνηγήσουν.
Για κάποιους, το όνειρο είναι η συνέχιση των σπουδών σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, σε τομείς όπως η μηχανική, η πληροφορική ή η αρχιτεκτονική. Για άλλους, το όνειρο είναι η δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η συμβολή στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων. Το πεδίο αγωνιστική ρομποτική (π.χ. Formula Student, BattleBots) που απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες, παραμένει ένα ενδεχόμενο. Όπως και η συνέχιση των σπουδών τους σε τομείς STEM. H συνεργασία σε εταιρίες που ασχολούνται με την έρευνα και την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων. Και πολλά ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι οι προοπτικές για τα μέλη της ομάδας Pyroneers είναι πολλές και ελπιδοφόρες. Οι δεξιότητες που έχουν αναπτύξει, όπως η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η ομαδική εργασία και η δημιουργικότητα, είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, η εμπειρία που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο FIRST Robotics Competition (FRC) τους έχει δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των συνομηλίκων τους. Έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δουλέψουν σκληρά, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να πετύχουν τους στόχους τους. Επιπλέον, στα σχέδια των Pyroneers είναι και η δημιουργία ρομποτικών εφαρμογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με μορφή Start Up.
Το Μέλλον της Ρομποτικής στην Ελλάδα
Τα μέλη της ομάδας Pyroneers δεν ονειρεύονται μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά και για το μέλλον της ρομποτικής στην Ελλάδα. Θέλουν να συνεχίσουν να στηρίζουν την εκπαιδευτική ρομποτική (και γιατί όχι να γίνουν μια μέρα να γίνουν μέντορες), να εμπνεύσουν άλλους νέους να ασχοληθούν με την τεχνολογία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα μας. Έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, από πρώτο χέρι, τα βήματα στον συγκεκριμένο χώρο, θέλουν και οι ίδιοι με την σειρά τους να μεταφέρουν τις γνώσεις τους, στις επόμενες γενιές.
Η ομάδα Pyroneers αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορούν να πετύχουν οι νέοι στην Ελλάδα, όταν έχουν ταλέντο, πάθος και την υποστήριξη που χρειάζονται. Η ιστορία τους αξίζει να γίνει γνωστή και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους τους νέους της χώρας (ηλικίας 14 έως 18 ετών), τους οποίους, μέσω διαδικτύου τους καλούν να έρθουν κοντά τους σε ειδικότητες όπως Μηχανική, Προγραμματισμό, Σχεδίαση, Μάρκετινγκ, Δημόσιες Σχέσεις, Επικοινωνία και Διαχείριση Έργου.
Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν…
Πριν από το διαγωνισμό FRC και συγκεκριμένα το 2024, μέλη της Pyroneers συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα First Tech Challenge (FTC) εκπαιδευτικής ρομποτικής (μεσαία κατηγορία) κερδίζοντας το 1ο βραβείο ανάμεσα από 200 ελληνικές ομάδες, ενώ παράλληλα προκρίθηκαν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στο Χιούστον υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, του Bezos Family Foundation της Amazon και του Πανεπιστημίου του Yale. Εκεί κατάφεραν να κερδίσουν και το πρώτο βραβείο στη κατηγορία FTC, Connecting Awards, μεταξύ περίπου 300 ομάδων απ` όλον τον κόσμο. Και το σερί των επιτυχιών συνεχίστηκε στην Ολυμπιάδα First Global 2024 (διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης), όπου μέλη της ομάδας συμμετείχαν στην εθνική Ελλάδας και κατέλαβαν την 4η θέση μεταξύ 193 χωρών.
Οι Pyroneers FRC 2025: Γιώργος Αδάμ, Ιάσονας Ανδρεάδης, Αρης Καλαφάτης, Ηλίας Κουγιουμτζόπουλος, Γιάννης Λυράκης, Φωτεινή Μπάκερ, Ελένη Σωτηρίου
Προπονητές: Αντώνης Λέκκας, Bασίλης Γκίζας, Στάθης Κωνσταντίνου
Χορηγοί: RAFARM, ADAM C.S., CUBITECH
Με την υποστήριξη του Δήμου Καλλιθέας
Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες για το έργο των Pyroneers στο επίσημό τους site (https://www.pyroneersfrc.com), αλλά και στα social media.
Γιάννης Χατζηδοπαυλάκης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ