Η Ελλάδα αποκτά τεχνογνωσία αιχμής στους γεωστατικούς και χαμηλής τροχιάς δορυφόρους. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό έργο για τον δορυφόρο Hellas Sat 5, σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση. Αυτό το έργο θα περιλαμβάνει ευρωπαϊκή τεχνολογία στην κατασκευή του νέου δορυφόρου, προσφέροντας παγκόσμια πρωτοπορία. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα υπογράψαμε και μνημόνιο συνεργασίας με τους Ιάπωνες για τη διασύνδεση του νέου δορυφόρου με γεωστατικό δορυφόρο μέσω ακτίνων λέιζερ. Έχουμε πολλά να ανακοινώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, χάρη στη δουλειά των Ελλήνων και Κυπρίων ειδικών πίσω από αυτήν την πρωτοποριακή διαστημική τεχνολογία.
Η ελληνική αγορά έχει επίσης αναλάβει ένα άλλο πρωτοποριακό πρότζεκτ στον τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας. Η εξειδίκευσή μας είναι στην κατασκευή μικρών δορυφόρων που διαθέτουν σύστημα ραντάρ SAR (Συνθετική Απεικόνιση), ικανούς να παρατηρούν τη γη τη νύχτα και κατά τη διάρκεια καιρικών φαινομένων. Διαθέτουμε τον μεγαλύτερο στόλο με δορυφόρους αυτού του τύπου, έχοντας εκτοξεύσει 48 δορυφόρους από το 2018. Τα κεντρικά μας είναι στη Φινλανδία, όμως πρόσφατα έχουμε ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα, όπου έχουμε συμβόλαιο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατασκευή και παράδοση δύο μικροδορυφόρων.
Οι ποιότητες θέσεις εργασίας στον δορυφορικό τομέα συγκρατούν τα ελληνικά μυαλά στη χώρα. Συνεργαζόμαστε με το τμήμα αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παίρνοντας ταλέντα που εκπαιδεύουμε και αξιοποιούμε μέσω διαδικασιών internship. Είναι εθνικός μας στόχος η ισχυροποίηση της Ελλάδας στον τομέα αυτό.
Παραγωγή δορυφόρων made in Greece
Στα σχέδια της εταιρείας ICEYE είναι μια παραγωγή στην Ελλάδα. Η παραγωγική μονάδα μας θα κατασκευάζει μέρη των δορυφόρων από Έλληνες τεχνίτες και μηχανικούς για τον παγκόσμιο στόλο της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε hardware και έχουμε και software engineers, καθώς είναι πιο ευέλικτο να αναπτύσσουμε λογισμικό. Το σχέδιο είναι να φέρουμε ολοκληρωμένη παραγωγή δορυφόρων στην Ελλάδα.
Δέσμες Διαστημικών Οπτικών Επικοινωνιών με λέιζερ για τον νέο δορυφόρο
Στην επικοινωνία διαστήματος και επιφάνειας ετοιμάζεται μια νέα εποχή με τις Ελεύθερες Διαστημικές Οπτικές Επικοινωνίες. Οι οπτικές τηλεπικοινωνίες από γεωστατική τροχιά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, καθώς οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς περιοδικά περνούν πάνω από ένα σημείο στην επιφάνεια. Η τεχνολογία θα προσφέρει μεγαλύτερες χωρητικότητες σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα, με αυξημένες παραμέτρους ασφάλειας για άμυνα και πολιτική χρήση. Η Hellas Sat συμμετέχει σε προγράμματα που σχετίζονται με τη χρήση δορυφορικών μέσων, και το νέο δορυφόρο Hellas Sat 5 θα έχει οπτικές επικοινωνίες που προσφέρουν υψηλή ασφάλεια και ταχύτητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ