Τα πανεπιστήμια υπό πίεση

Τα πανεπιστήμια υπό πίεση

Οι πρόσφατες νομοθετικές προτάσεις αναδεικνύουν την κρίση ασφάλειας και πολιτικής συμμετοχής στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια υπό πίεση

Οι διαδικασίες διαβούλευσης των νομοσχεδίων προσφέρουν σημαντική εικόνα για τον τρόπο που οι πολίτες και οι οργανωμένοι φορείς αντιμετωπίζουν τις προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές. Ο παρατηρητής μπορεί να διακρίνει πότε οι αντιδράσεις είναι κυρίως απορριπτικές, πότε αποσκοπούν στη βελτίωση των προτάσεων και πότε υπάρχει γενική συναίνεση. Στην περίπτωση του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αφορούσε την Ενίσχυση της ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά έντονες. Η διαβούλευση οδήγησε σε καθολική απόρριψη της σχετικής ενότητας, καθώς φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη ΔΕΠ ζητούν την άμεση απόσυρση των ρυθμίσεων.

Αυτή η αποδοκιμασία δεν είναι τυχαία, καθώς κανένας μαζικός φορέας, είτε φοιτητικός είτε από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν είχε ζητήσει τέτοια μέτρα στο παρελθόν. Αντίθετα, τα όργανα των πανεπιστημίων και η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχουν τονίσει ότι η έλλειψη ασφάλειας οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες. Η κυβερνητική πολιτική, αντί να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων, καταλήγει να ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Τα πανεπιστήμια, αν εξεταστούν με κριτήριο την καθημερινότητά τους και όχι μέσω μεμονωμένων περιστατικών, αναδεικνύονται ως σχετικά ασφαλείς χώροι. Προβλήματα ασφαλείας υφίστανται, ωστόσο οι κυριότερες ανησυχίες των ακαδημαϊκών αφορούν τη μόνιμη υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Επιπλέον, η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει ένα πειθαρχικό πλαίσιο που ποινικοποιεί τις φοιτητικές κινητοποιήσεις δημιουργεί ακόμα περισσότερες αντιδράσεις και ανατρέπει την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play