Θα ακουστούν οι φωνές των πανεπιστημίων για τα θέματα που τους απασχολούν;

Θα ακουστούν οι φωνές των πανεπιστημίων για τα θέματα που τους απασχολούν;

Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας τη συνεχιζόμενη πίεση της κοινωνίας για απονομή δικαιοσύνης σχετικά με τα Τέμπη και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής, αναζητεί εναγωνίως μια διέξοδο. Αυτή η αναζήτηση συνδέεται άμεσα με την ανάγκη της να παρουσιάσει πολιτική δράση και να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση. Η επικέντρωση σε ζητήματα που αφορούν τις πολιτικές νόμου και τάξης θεωρείται επικερδής στρατηγική, καθώς το κοινό της Νέας Δημοκρατίας είναι σε γενικές γραμμές πιο συντηρητικό και επιθυμεί μια εικόνα κοινωνικής ομαλότητας.

Αυτή τη στιγμή, η κοινωνία, επηρεασμένη από εκστρατείες κατά των μη ελεγχόμενων αντιδράσεων, αναζητά κανονικότητα και αποστρέφεται την αναρχία. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται αυτήν την τάση, επιδιώκοντας να παρουσιάσει τα πανεπιστήμια ως εστίες ανομίας. Παρά τις πραγματικές συνθήκες, οι οποίες δείχνουν ότι τα πανεπιστήμια είναι πιο ασφαλή από πολλές γειτονιές, η κυβέρνηση επιμένει να ορίζει ποια είναι τα προβλήματά τους, αντί να ακούσει τις ανάγκες τους.

Η σημερινή κατάσταση οδηγεί στην επιβολή τελεσίγραφων από την κυβέρνηση προς τα πανεπιστήμια σχετικά με την ατζέντα της. Στον τομέα της ασφάλειας, ζητεί να εφαρμοστούν μέτρα, χωρίς όμως να προσφέρει τους απαραίτητους πόρους. Επίσης, η πίεση για πειθαρχικά μέτρα ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω ένταση και απογοήτευση μεταξύ των φοιτητών, που βλέπουν κίνδυνο ποινικοποίησης πρακτικών όπως οι καταλήψεις.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επινοεί νέες μορφές βίας, υποστηρίζοντας ότι η «πανεπιστημιακή βία» χρήζει αυστηρότερης αντιμετώπισης, χωρίς να προσδιορίζει τις διαφορές με άλλες μορφές βίας εκτός πανεπιστημίων. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έρχεται να επαναφέρει τη συζήτηση στις πραγματικές προτεραιότητες των πανεπιστημίων, με την πρώτη να είναι η ανάγκη για χρηματοδότηση, καθώς οι προϋπολογισμοί τους παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με το παρελθόν.

Προβλήματα υποστελέχωσης και η ανάγκη για νομοθετικές ρυθμίσεις είναι επίσης ψηλά στη λίστα. Οι Πρυτάνεις προτείνουν λύσεις που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ασφάλειας προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ιδρυμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για οικονομική στήριξη.

Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τα πανεπιστήμια, πρέπει να ακούσουμε τις φωνές τους και να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τα ζητήματα που αναδεικνύουν. Σε τελική ανάλυση, η κοινότητα των πανεπιστημίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ανεύθυνοι παράγοντες, αλλά πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των λύσεων που τους αφορούν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play