Η χρονιά που πέρασε ήταν αντικειμενικά ένα ορόσημο για το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Είμαστε ένα από τα λίγα εργοδοτικά συλλογικά όργανα που ξεπερνάει έναν αιώνα δραστηριότητας, έναν αιώνα ουσιαστικής παρουσίας στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας. Προκειμένου να προβάλλουμε το έργο του κλάδου μας, ανακηρύξαμε το 2024 «Έτος Ορυκτών Πόρων» και με την ισχυρή στήριξη των μελών και των συνεργατών μας οργανώσαμε σειρά από εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους και να αποδείξουν στην κοινωνία την ουσιαστική συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Περισσότερα από 1500 άτομα παρακολούθησαν τις έξη εκδηλώσεις μας, ενώ είχαμε αρκετές εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε έγκυρα και δημοφιλή μέσα. Σε μια περίοδο που η κοινωνία αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι οι ορυκτές πρώτες ύλες δεν είναι μόνο μέσο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και μοχλός για την τεχνολογική εξέλιξη, οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις απέδειξαν όχι μόνο ότι είναι εδώ αλλά και ότι έχουν σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης.
Οι αλλαγές στα διεθνή δεδομένα, με την μονομερή αμφισβήτηση κανόνων, συμμαχιών, συμφωνιών, αλλά ακόμα και νομοθεσιών που ίσχυαν για πολλά χρόνια, δημιουργούν πραγματικά αχαρτογράφητα νερά. Παρότι η εσωστρέφεια ουδέποτε υπήρξε καλή ιδέα, κάτω από αυτές τις συνθήκες η μείωση της εξάρτησης από τρίτους ίσως να αποδειχθεί κλειδί για τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά την αγορά, όπως ήταν αναμενόμενο και το 2024 επικράτησαν μικτές τάσεις, ανάλογα με τον κλάδο. Στα μεταλλικά ορυκτά η εικόνα είναι θετική για τα μέλη μας. Οι διεθνείς τιμές είναι σχετικά σταθερές και οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά. Σε ορισμένα μεταλλεύματα βιώσαμε την πίεση του κατευθυνόμενου φθηνού ανταγωνισμού, ενώ στα βιομηχανικά ορυκτά σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε μειωμένη ζήτηση λόγω μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Την ίδια στιγμή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζητούνται πλέον σοβαρά οι προοπτικές νέων σημαντικών επενδύσεων στην εξόρυξη, καθώς γίνεται πλέον συνείδηση ότι η εξάρτηση από τις χώρες των BRICS σχεδόν για τα πάντα δεν είναι «καλή ιδέα». Δυστυχώς οι απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές δεν προωθούνται με την απαιτούμενη ένταση.
Στο κομμάτι του διαλόγου με την Ελληνική πολιτεία για την επίλυση χρόνιων θεσμικών ζητημάτων, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ουσιαστικά θετικά νέα. Ο Σύνδεσμος έκανε πάνω από 20 παρεμβάσεις σε θέματα όπως το ειδικό χωροταξικό των ΟΠΥ, η εθνική μεταλλευτική πολιτική, ο μεταλλευτικός κώδικας και άλλες σημαντικές προτάσεις, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να πούμε αν οι παρεμβάσεις μας είναι επιτυχείς ή όχι, αφού τίποτα δεν έχει νομοθετηθεί μέχρι τώρα.
Επίσης, κάναμε παρεμβάσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν ή που θα έπρεπε να παρθούν, όπως για τα ψηφιακά δελτία αποστολής και για το επιτρεπόμενο μέγιστο φορτίο ΔΧ.
Στο διεθνές επίπεδο, στελέχη του Συνδέσμου συμμετείχαν ενεργά τόσο στη EUROMINES όσο και στην UEPG, συνεισφέροντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο κομμάτι της εξωστρέφειας, ο ΣΜΕ πήρε την πρωτοβουλία για κοινή δράση σχετικά με το θέμα του εξωφρενικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, η πρωτοβουλία που εξαγγείλαμε για την ίδρυση σχολής χειριστών μηχανημάτων έργων στη Δυτική Μακεδονία έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή τόσο από την κυβέρνηση όσο και από άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο Σύνδεσμος έχει τονίσει προς κάθε πλευρά ότι η χώρα μας διαθέτει και τα κοιτάσματα και την τεχνογνωσία για να αναπτύξει έως και διπλάσια εξορυκτική δραστηριότητα από την σημερινή. Χρειάζεται οι κυβερνώντες σε Ελλάδα και Ευρώπη να διαβάσουν προσεκτικά την έκθεση του Mario Draghi για την ανταγωνιστικότητα και να πάρουν εκείνα τα μέτρα που θα ξανακάνουν τέτοιες δραστηριότητες ανταγωνιστικές σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ