Ανακαλύψτε τα αποτελέσματα του πειράματος Μίλιγκραμ που αποκαλύπτει την υπακοή σε αυταρχικές εντολές. Πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι άνθρωποι όταν τους το ζητούν πρόσωπα με εξουσία; Το 1961, στο πανεπιστήμιο Γέιλ, ο ψυχολόγος Στάνλεϊ Μίλιγκραμ υλοποίησε ένα πείραμα που ταράξε την αυτοαντίληψή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Σκοπός του ήταν να διερευνήσει πώς άνθρωποι της καθημερινότητας μπορούν να διαπράξουν βίαιες πράξεις, όταν καθοδηγούνται από άτομα που κατέχουν εξουσία.
Η έμπνευση του Μίλιγκραμ προήλθε από τη δίκη του ναζιστή Άιχμαν, ο οποίος υποστήριξε ότι απλώς εκτελούσε εντολές. Αυτό τον οδήγησε στο ερώτημα: πόσοι από εμάς θα ήταν ικανοί να πράξουν το ίδιο υπό παρόμοιες συνθήκες;
Οι συμμετέχοντες, πιστεύοντας ότι συμμετείχαν σε μια μελέτη για τη μνήμη, υποδύονταν τον δάσκαλο. Οι εντολές δίνονταν από έναν άνδρα με λευκή ποδιά, που εκπροσωπούσε την εξουσία. Οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι ο μαθητής τους λάμβανε ηλεκτροσόκ για κάθε λανθασμένη απάντηση, με την ένταση να φτάνει μέχρι και 450 βολτ. Παρά τις εκκλήσεις του μαθητή για βοήθεια και τις κραυγές πόνου, οι περισσότεροι δάσκαλοι συνέχισαν να δίνουν τιμωρίες.
Το 65% των συμμετεχόντων προχώρησε στο ανώτατο επίπεδο των 450 βολτ. Ακόμη και όταν οι δάσκαλοι έδειχναν σημάδια αμφιβολίας, συνέχιζαν, επηρεαζόμενοι από τη φιγούρα της εξουσίας.
Ο Μίλιγκραμ δεν αποσκοπούσε να κατηγορήσει τους συμμετέχοντες, αλλά ήθελε να αποδείξει ότι η υπακοή μπορεί να είναι αποτέλεσμα κοινωνικών δομών, αντί της ατομικής κακίας. Το πείραμα είχε διεθνή αντίκτυπο, θεωρήθηκε απάνθρωπο, ωστόσο τα συμπεράσματά του έχουν επανειλημμένα επιβεβαιωθεί. Το όνομα του Μίλιγκραμ πλέον ταυτίζεται με την ανησυχητική πραγματικότητα της υπακοής χωρίς ηθική συνείδηση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr