Ανακαλύψτε πώς η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Κάθε βράδυ, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αγωνία, προσπαθώντας να κοιμηθούν, αλλά καταλήγουν να στριφογυρίζουν στο κρεβάτι χωρίς αποτέλεσμα. Η αϋπνία τους αφήνει νωθρούς και εξαντλημένους. Παραδοσιακά, οι πιο συνηθισμένες λύσεις περιλάμβαναν φαρμακευτική αγωγή ή συνεδρίες με ειδικούς, επιλογές που συχνά δεν είναι ούτε εύκολες ούτε προσβάσιμες.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine ανατρέπει τα δεδομένα. Οι ερευνητές εξέτασαν 22 διαφορετικές έρευνες με συνολικά 1.348 συμμετέχοντες που πάσχουν από αϋπνία, ανακαλύπτοντας ότι ορισμένες μορφές άσκησης έχουν σημαντική θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Η πιο αποτελεσματική από αυτές αποδείχτηκε ότι είναι η γιόγκα.
Η γιόγκα αναβαθμίζει τον ύπνο
Οι συμμετέχοντες που ασκούσαν γιόγκα είχαν μέσο όρο 110 λεπτών επιπλέον ύπνου κάθε βράδυ, συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούσαν μόνο τις βασικές οδηγίες για τον ύπνο. Επιπλέον, χρειάζονταν 29 λεπτά λιγότερα για να αποκοιμηθούν και ξυπνούσαν λιγότερο συχνά τη νύχτα.
Εκτός από τη γιόγκα, το Τάι Τσι προσέφερε περίπου 52 επιπλέον λεπτά ύπνου και πιο ήρεμο ύπνο, με οφέλη που διαρκούν έως και δύο χρόνια. Από την άλλη πλευρά, πιο απλές μορφές άσκησης, όπως το περπάτημα και το ελαφρύ τρέξιμο, δεν αύξησαν τη διάρκεια του ύπνου αλλά βελτίωσαν τη λειτουργικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας σχεδόν 10 μονάδες στον Δείκτη Βαρύτητας της Αϋπνίας (ISI).
Η μελέτη αυτή συγκρίνει τις επιδράσεις της άσκησης με εκείνες της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για την αϋπνία (CBT-I), που θεωρείται η χρυσή λύση. Αν και η CBT-I παρουσίασε τις πιο σταθερές επιδόσεις συνολικά, πολλές μορφές άσκησης είχαν παρόμοια οφέλη σε διάφορους τομείς, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου θεραπευτή ή υψηλού κόστους.
Η αϋπνία πλήττει περίπου το 22% των ενηλίκων, και τα προβλήματα που προκύπτουν δεν αφορούν μόνο την ποιότητα ζωής αλλά ενδέχεται να οδηγούν σε κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό με φυσικές και οικονομικά προσιτές λύσεις όπως η άσκηση, προσφέρει ελπίδα σε πολλούς.
Συμπερασματικά:
– Για περισσότερες ώρες ύπνου: γιόγκα
– Για ύπνο με διάρκεια: Τάι Τσι
– Για καλύτερη ημερήσια λειτουργικότητα: περπάτημα ή jogging
Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και η μελέτη είναι σημαντική, παρουσίασε ορισμένα περιορισμένα στοιχεία, καθώς πολλές από τις έρευνες στηρίχθηκαν σε ημερολόγια ύπνου αντί για αντικειμενικές μετρήσεις. Εντούτοις, η κατεύθυνση που δείχνει είναι σαφής: η άσκηση μπορεί να αποτελέσει κύρια παρέμβαση για την αϋπνία και όχι απλώς υποστηρικτική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr