Η ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή (ESD) αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες και προηγμένες τεχνικές στον τομέα της γαστρεντερολογίας. Επιτρέπει την αφαίρεση μεγάλων και ενδεχομένως κακοήθων βλαβών από τον πεπτικό σωλήνα, χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
Η ESD πρωτοαναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, κυρίως για τη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του στομάχου. Σύντομα, η μέθοδος αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται και σε άλλες περιοχές του πεπτικού συστήματος, όπως ο οισοφάγος και το παχύ έντερο. Η επιτυχής εφαρμογή και καθιέρωση της ESD παγκοσμίως έμεινε άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της ενδοσκοπικής τεχνολογίας και των ενδοσκοπικών εργαλείων.
Ποιες είναι οι ενδείξεις για την Ενδοσκοπική Υποβλεννογόνια Εκτομή (ESD);
Η ESD ενδείκνυται κυρίως για την αφαίρεση επιφανειακών νεοπλασμάτων που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με άλλες ενδοσκοπικές μεθόδους, όπως η ενδοσκοπική βλεννογονική εκτομή (EMR).
Πώς πραγματοποιείται η Ενδοσκοπική Υποβλεννογόνια Εκτομή (ESD);
Η ESD είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και κατάλληλα εκπαιδευμένους σε αυτήν τεχνική επεμβατικούς γαστρεντερολόγους. Η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση των πρώιμων βλαβών είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία της διαδικασίας.
Γιατί πλεονεκτεί η ESD έναντι των υπολοίπων ενδοσκοπικών τεχνικών;
Η ESD προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η ολική αφαίρεση της βλάβης και η ακριβής παθολογοανατομική εξέταση, διευκολύνοντας την ακριβή σταδιοποίηση και τον προγραμματισμό της περαιτέρω θεραπείας.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και τα μειονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Υποβλεννογόνιας Εκτομής (ESD);
Παρότι η ESD είναι γενικά ασφαλής, υπάρχουν κάποιες πιθανές επιπλοκές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η αιμορραγία και οι στενώσεις.
Η Ενδοσκοπική Υποβλεννογόνια Εκτομή (ESD) αποτελεί μια επαναστατική μέθοδο που έχει αλλάξει το τοπίο στη θεραπεία των ενδοσκοπικών βλαβών, προσφέροντας τη δυνατότητα αφαίρεσης μεγάλων και περίπλοκων βλαβών με υψηλό ποσοστό επιτυχίας και χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ