Επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης για τις αλλεργίες: Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πλήττεται

Επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης για τις αλλεργίες: Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πλήττεται

Σήμερα, 8η Ιουλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, η οποία καθιερώθηκε το 2005 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιολογίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των αλλεργιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, περίπου το 30% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από κάποια αλλεργία, ενώ το 1‰ του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει κάποια τροφική αλλεργία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από συγκεκριμένα συστατικά ή ουσίες, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ανά περιοχή και να σχετίζονται με πολιτισμικές διαφορές στη διατροφή και τη γενετική προδιάθεση. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο εξάνθημα έως αναφυλαξία. Μάλιστα, ακόμα και μια πολύ μικρή ποσότητα ενός αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση σε άτομα με υπερευαισθησία. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι είναι αλλεργικοί σε ένα τρόφιμο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν ξαφνικές αλλεργικές αντιδράσεις. Ο μόνος τρόπος διαχείρισης της κατάστασης για όσους πάσχουν από αλλεργίες είναι η αποφυγή των τροφίμων που τους προκαλούν αντίδραση.

Για το λόγο αυτό, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, συγκεκριμένα ο Κανονισμός 1169/2011, περιλαμβάνει τις ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και απαιτεί την υποχρεωτική αναγραφή τους στις συσκευασίες. Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν δημητριακά με γλουτένη, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σόγια, ψάρια, μαλακόστρακα, μαλάκια, σέλινο, λούπινο, σουσάμι, μουστάρδα και θειώδη. Η λίστα αυτή μπορεί να επεκταθεί, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Για τα μη συσκευασμένα τρόφιμα, οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων πρέπει να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη αλλεργιογόνων είτε μέσω μενού είτε προφορικά. Οι πάσχοντες από αλλεργίες θα πρέπει να ρωτούν το προσωπικό για το ενδεχόμενο αλλεργιογόνων στα προϊόντα που παραγγέλνουν.

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις σχετικά με τα αλλεργιογόνα, ενώ έχει εγκρίνει πρόγραμμα επισήμου ελέγχου τροφίμων για την περίοδο 2024-2025, το οποίο περιλαμβάνει συνδυαστικούς ελέγχους και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Loading

Play