Μελέτη αποκαλύπτει τις συνέπειες του βραδινού φαγητού στον μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Το κιρκάδιο σύστημα, ένα σύνθετο μηχανισμό που ρυθμίζει τη συμπεριφορά και τον μεταβολισμό μας, εξαρτάται από έναν κεντρικό βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλο καθώς και από επιπλέον ρολόγια που βρίσκονται σε διάφορα όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας. Η πρόσληψη τροφής λειτουργεί ως κρίσιμο σήμα για τη συγχρονισμένη λειτουργία αυτών των ρολογιών. Εάν η κατανάλωση γευμάτων δεν συμβαδίζει με τον φυσικό κύκλο φωτός και σκότους, μπορεί να προκύψουν μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την υγεία μας.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής στο Πότσνταμ-Ρεμπρίκε (DIfE) ανέδειξε τη σύνδεση μεταξύ των ωρών κατανάλωσης τροφής και του μεταβολισμού του σακχάρου στο αίμα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μελέτη σε διδύμους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ συνδέεται με μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης και χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι, παρά τις επιπτώσεις που παρατηρούνται σε υγιείς συμμετέχοντες, ο χρονισμός των γευμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για άτομα με προδιάθεση για διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. Γι’ αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να επικεντρωνόμαστε όχι μόνο στην ώρα του γεύματος αλλά και στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, προκειμένου να διατηρήσουμε τη μεταβολική μας υγεία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr