Η έρευνα αναδεικνύει τη σημασία της ώρας του πρωινού για την υγεία και τη διάρκεια ζωής, προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους. Η ώρα που επιλέγουμε να καταναλώσουμε το πρωινό μας μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο *Communications Medicine*, η χρονική στιγμή της πρώτης μας γεύσης μπορεί να επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και τη διάρκεια ζωής μας.
Η έρευνα παρακολούθησε σχεδόν 3.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο για 22 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 42 έως 94 ετών, διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με την ώρα που κατανάλωναν το πρωινό τους: η μία ομάδα έτρωγε γύρω στις 8 π.μ. και η άλλη γύρω στις 9 π.μ. Όσο μεγαλύτεροι γίνονταν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο πιθανό ήταν να τρώνε αργότερα, με την καθυστέρηση κάθε επιπλέον δεκαετίας να αγγίζει περίπου 8 λεπτά στο πρωινό και σχεδόν 4 λεπτά στο δείπνο.
Τα άτομα που συνήθιζαν να τρώνε πρωινό αργά παρουσίασαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Το ποσοστό επιβίωσης της ομάδας που έτρωγε νωρίς ήταν 89,5% σε σύγκριση με 86,7% της ομάδας που έτρωγε αργά. Παρά τη στατιστική σημασία αυτής της διαφοράς, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και απαιτούν προσεκτική ερμηνεία.
Η καθυστέρηση του πρωινού φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες σωματικών και ψυχικών παθήσεων, όπως κατάθλιψη, υπνηλία και οδοντικά προβλήματα. Οι ερευνητές επεσήμαναν μια σχέση μεταξύ της καθυστέρησης των γευμάτων και των δυσκολιών στην προετοιμασία τους, καθώς και με την κακή ποιότητα ύπνου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr