Διατροφή και υγεία: Μελέτη αποκαλύπτει πώς οι τροφές επηρεάζουν την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών στους ηλικιωμένους. Η υγιεινή διατροφή προσφέρει πολλά περισσότερα από τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Karolinska Institutet, οι κατάλληλες τροφές μπορούν να επιβραδύνουν τη συσσώρευση χρόνιων ασθενειών στους ηλικιωμένους, ενώ οι φλεγμονώδεις διατροφές φαίνεται να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Η γήρανση είναι ένας κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για τις χρόνιες παθήσεις, κυρίως τις καρδιοαγγειακές και τις νευροεκφυλιστικές.
Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα διαφορετικά διατροφικά πρότυπα και τη σχέση τους με την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων σε ηλικιωμένους. Τρεις από τις εξεταζόμενες δίαιτες επικεντρώνονταν στην κατανάλωση υγιεινών τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ενώ περιορίζονταν στην κατανάλωση γλυκών, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών. Αντίθετα, η τέταρτη δίαιτα, η οποία χαρακτηρίζεται ως φλεγμονώδης, προωθούσε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, υπερ-επεξεργασμένων τροφών και ποτών, με περιορισμένη κατανάλωση λαχανικών και τσαγιού.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 2.400 ηλικιωμένους στη Σουηδία για 15 χρόνια και ανακάλυψαν ότι η υγιεινή διατροφή σχετιζόταν με βραδύτερη εξέλιξη χρόνιων ασθενειών, κυρίως όσον αφορά τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και την άνοια. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη φλεγμονώδη διατροφή παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο για τις ίδιες παθήσεις.
Η διατροφική πρόσληψη αναλύθηκε μέσω ερωτηματολογίων και υπολογίστηκαν τέσσερα διατροφικά πρότυπα: MIND, AHEI, AMED και EDII, τα οποία αξιολογούν την επίδραση της διατροφής στην υγεία των ηλικιωμένων.
Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημαντική επίδραση της διατροφής στην εμφάνιση πολυνοσηρότητας στον ηλικιωμένο πληθυσμό, σύμφωνα με τον Adrián Carballo-Casla, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Aging Research Centre του Karolinska Institutet. Το επόμενο βήμα της έρευνας θα είναι η αναγνώριση των διατροφικών συστάσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της μακροχρόνιας υγείας και η στόχευση ηλικιακών ομάδων που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr