Έρευνα «σοκ»: Χιλιάδες μικροσωματίδια απελευθερώνουν οι πλαστικές συσκευασίες παιδικών τροφών σε φούρνο μικροκυμάτων

Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά σωματίδια που μολύνουν περιβάλλον και ανθρώπους.

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον αέρα, στο έδαφος, στο ανθρώπινο αίμα και στο μητρικό γάλα. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πολλές παιδικές τροφές συσκευάζονται σε μικρά πλαστικά σακουλάκια που μπορούν εύκολα να θερμανθούν σε φούρνο μικροκυμάτων.

propoli

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τι συμβαίνει στο πλαστικό όταν θερμαίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι, αφαίρεσαν το περιεχόμενο και έπλυναν τις συσκευασίες και στη συνέχεια γέμισαν μερικές από αυτές με απιονισμένο νερό για να προσομοιώσουν τα υδατικά τρόφιμα και άλλες με οξικό οξύ για τα όξινα τρόφιμα.

Αφού τοποθέτησαν τις πλαστικές συσκευασίες στον φούρνο μικροκυμάτων και τις θέρμαναν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, τις εξέτασαν για να διαπιστώσουν πόσα σωματίδια πλαστικού είχαν εισέλθει στο φαγητό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ποσότητες μικροπλαστικών διέφεραν δραματικά, αλλά όλα τα δείγματα περιείχαν υψηλές ποσότητες πλαστικών σωματιδίων.

Μια συσκευασία, για παράδειγμα, που προσομοίαζε τρόφιμα τα οποία είχαν διατηρηθεί στο ψυγείο για έξι μήνες, απελευθέρωσε περίπου 580.000 κομμάτια μικροπλαστικών, με μέγεθος από 1 έως 14 μικρόμετρα.

Η ίδια συσκευασία στη συνέχεια απελευθέρωσε άλλα 4 εκατομμύρια σωματίδια όταν θερμάνθηκε σε φούρνο μικροκυμάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Science & Technology», σύμφωνα με το Medicalxpress.

Δείτε επίσης: Κίνα: Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα ρομποτικό ψάρι που θα ρουφάει μικροπλαστικά από τις θάλασσες

Loading