Η Ελλάδα ως μικρή υπερδύναμη στην παραγωγή φαρμάκων

Η Ελλάδα ως μικρή υπερδύναμη στην παραγωγή φαρμάκων

Στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη συμβολή της στην οικονομία και το ΕΣΥ, αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος παραγωγής φαρμάκων και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Εκτός από εκατομμύρια πρόβατα που παράγει η Ελλάδα, πραγματικά παράγει φάρμακα και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα, για το μέγεθός της, είναι μια μικρή υπερδύναμη.

Περίπου το 12% της κατανάλωσης των φαρμάκων στην ΕΕ παράγεται σε κάποιο ελληνικό εργοστάσιο. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση με πράξεις και όχι με λόγια, έχει συμβάλλει καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός προανήγγειλε εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με φίλτρο, που θα επιτρέπει την αποφυγή αλληλεπιδράσεων φαρμάκων. Η ετήσια εξοικονόμηση μπορεί να ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ προγραμματίζει εκδηλώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού για την ενίσχυση συμμετοχής νέων στις επιστήμες του φαρμάκου.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτριος Δέμος, αναφέρθηκε στην ανάγκη περισσότερων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Η ανάπτυξη στην περιφέρεια παρατηρείται καθώς συζητάμε για έναν αναπτυξιακό οργασμό στην Ελλάδα, που προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την αυτονομία και την ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του συνεδρίου.

Loading

Play