Η λεύκη επηρεάζει τη ζωή πολλών ατόμων, με σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις. Λευκές κηλίδες που εμφανίζονται ξαφνικά στο δέρμα και δείχνουν τάσεις επέκτασης παρά το ξεκάθαρο περίγραμμά τους, δεν είναι άλλο από τη λεύκη, μια επίκτητη δερματοπάθεια κατά την οποία οι μελανίνες, τα κύτταρα που προσδίδουν χρώμα στο δέρμα, έχουν εκλείψει από συγκεκριμένες περιοχές. Η λεύκη παρατηρείται στο 0,5-2% του γενικού πληθυσμού και επηρεάζει όλους τους φυλετικούς ομάδες. Συνήθως, εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 10-30 ετών, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες, πιθανώς λόγω της αυξημένης προσοχής που δίνουν στον αποχρωματισμό του δέρματος.
Η ψυχολογική επίπτωση της λεύκης είναι σημαντική, καθώς οι πάσχοντες συχνά βιώνουν έντονο άγχος για την εξέλιξή της. Ο καθηγητής Δερματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Ιωαννίδης αναφέρει ότι η αιτιολογία της λεύκης παραμένει άγνωστη. Πάντως, φαίνεται να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση σε πάνω από το 20% των περιπτώσεων, καθώς η λεύκη καταγράφεται σε συγγενείς πρώτου βαθμού.
Η λεύκη εξελίσσεται συνήθως αργά και απρόβλεπτα. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι βλάβες είναι περιορισμένες και σταθερές, η πιο συχνή πορεία περιλαμβάνει σταδιακή εξέλιξη σε πλήρη αποχρωματισμό μεγάλων περιοχών του σώματος, ιδιαίτερα του προσώπου και των άκρων. Ωστόσο, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι σοβαρές, με τους ασθενείς να αναφέρουν πτώση της αυτοεκτίμησής τους και προβλήματα στις προσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, καθώς πολλοί περιγράφουν τη ζωή τους ως εφιαλτική.
Η ψυχολογική επίπτωση της λεύκης είναι μεγάλη, με τους πάσχοντες να βιώνουν σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητά τους, κάτι που μπορεί να επιδεινωθεί από τις διαδεδομένες αντιλήψεις ότι η νόσος δεν θεραπεύεται.
Πηγή περιεχομένου: in.gr