Στο πρόγραμμα μουσικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, οι γονείς φέρνουν τα παιδάκια τους μια φορά την εβδομάδα για έναν κύκλο δώδεκα εβδομάδων. Κάθε δύο με τρία λεπτά εκτίθενται σε διαφορετικού είδους ερεθίσματα που σχετίζονται με τη μελωδία, τον ρυθμό, την κίνηση, την τονικότητα και πολλά ακόμη. Εκείνη τη στιγμή, τα συγκεκριμένα ερεθίσματα ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου των μικρών παιδιών δημιουργώντας μια δικτύωση για τη μουσική, δηλαδή έναν τρόπο εγκεφαλικής λειτουργίας ο οποίος επηρεάζει μια σειρά άλλων λειτουργιών όπως η γλώσσα, η κίνηση, η επίλυση προβλημάτων αλλά και η κοινωνική και συναισθηματική έκφραση.
Σε ένα αντίστοιχο πλαίσιο, ηλικιωμένοι συμμετέχουν σε ομάδες μια φορά την εβδομάδα ενώ τραγουδούν και ακούν μουσικά όργανα. Τα οφέλη της διαδικασίας αυτής είναι ορατά στη βελτίωση της αναπνοής και της συναισθηματικής τους υγείας, ενώ επιβραδύνεται ο ρυθμός γήρανσης.
Τον τρόπο με τον οποίο η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου στα βρέφη και επιβραδύνει τη γήρανση εξηγεί η Λήδα Στάμου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Αυτό που καταδεικνύει η έρευνα είναι ότι τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων δεξιοτήτων, όπως αυτής του λόγου» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει, έχει αναπτυχθεί μια συγκεκριμένη μεθοδολογία εστιασμένη στη μουσική ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 0 έως 3 ετών. Αυτή εφαρμόζεται σε ένα χαρούμενο περιβάλλον, όπου μικρά παιδιά καταφέρνουν να τραγουδούν και να κινούνται στο ρυθμό. «Αυτή η ηλικία είναι σφουγγάρι. Το να λειτουργήσει κανείς δημιουργικά με τη μουσική καλλιεργείται από την πρώτη μέρα» τονίζει με νόημα.
Η κ. Στάμου ξεκίνησε το πρόγραμμα μουσικής ανάπτυξης το 2001 και διαπίστωσε τον θετικό αντίκτυπο της μουσικής σε μια σειρά άλλων ικανοτήτων. «Οι γονείς εκπαιδεύονται μέσω του προγράμματος, μαθαίνουν να τραγουδούν σωστά και συνεχίζουν τη διαδικασία και στο σπίτι» αναφέρει.
Στο άλλο άκρο της ζωής, οι έρευνες καταδεικνύουν τον αντίκτυπο της έκθεσης στη μουσική στη φυσική και ψυχική υγεία των ηλικιωμένων. «Η μουσική βοηθάει στο πλαίσιο μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων με αποτέλεσμα τη μείωση της ανάγκης για φάρμακα» τονίζει η κ. Στάμου.
Πριν λίγες μέρες, παρουσιάστηκε μια συνεργασία μεταξύ μικρών παιδιών και ηλικιωμένων σε μια συναυλία που διοργάνωσε η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού. «Αυτή η σύμπραξη δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να προσφέρουν σε άλλες ηλικιακές ομάδες» συμπληρώνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ