Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η αναλογία περιμέτρου μέσης προς ύψος είναι καλύτερος δείκτης κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας από τον ΔΜΣ. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σχετίζεται άμεσα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται ως το βάρος σε κιλά δια του ύψους στο τετράγωνο σε μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο ΔΜΣ μπορεί να είναι περιορισμένος ως δείκτης της παχυσαρκίας και των συνεπειών της για την υγεία. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία αποδεικνύει ότι η αναλογία της περιμέτρου της μέσης προς το ύψος παρέχει πολύ καλύτερες προβλέψεις για τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στο συνέδριο Heart Failure 2025 της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) που διεξήχθη στο Βελιγράδι, και φέρνει στο προσκήνιο τις αναγκαίες αλλαγές στην προσέγγιση της μέτρησης του κινδύνου.
Ο ΔΜΣ, αν και είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης της παχυσαρκίας, δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το φύλο και η κατανομή του σωματικού λίπους. Η αναλογία περιμέτρου μέσης προς ύψος αναδεικνύεται ως πιο αξιόπιστος δείκτης του σπλαχνικού λίπους, το οποίο σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Η μελέτη περιλάμβανε 1.792 συμμετέχοντες, ηλικίας 45 έως 73 ετών, και κατέδειξε ότι η μεγαλύτερη αναλογία περιμέτρου μέσης-ύψους συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο δρ Τζον Μόλβιν από το Πανεπιστήμιο Λουντ τόνισε ότι η ιδανική αναλογία για την προστασία της καρδιάς είναι λιγότερη από 0,5. Η ανάλυση δείχνει ότι η αναλογία περιμέτρου μέσης προς ύψος αποτελεί έναν ουσιαστικό δείκτη πρόβλεψης της καρδιακής ανεπάρκειας και καλύτερο από τον ΔΜΣ για τον εντοπισμό των ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν από θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση της σχέσης της αναλογίας αυτής με άλλες καρδιομεταβολικές διαταραχές, με σκοπό να επεκταθούν οι γνώσεις μας γύρω από τον καρδιολογικό κίνδυνο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr