Μελέτη αποκαλύπτει ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, επηρεάζοντας ακόμη και μη μολυσμένα άτομα. Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει ότι η γήρανση του εγκεφάλου μπορεί να έχει επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμη και σε άτομα που δεν νόσησαν από Covid, όπως αναφέρει το NBC News. Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές τομογραφίες από μια εκτενή βάση δεδομένων, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά τα πανδημικά έτη 2021 και 2022, οι εγκέφαλοι παρουσίασαν σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν την εγκεφαλική υγεία και όχι μόνο μέσω άμεσης μόλυνσης.
Αναφορικά με τα άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό, διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε γνωστικές ικανότητες, όπως η ταχύτητα επεξεργασίας και η νοητική ευελιξία. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Αλί Ρεζά Μοχάμεντ-Νετζάντ, ερευνητής νευροαπεικόνισης στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, επισημαίνει ότι το φαινόμενο της γήρανσης του εγκεφάλου ήταν πιο έντονο στους άνδρες και σε άτομα από πιο υποβαθμισμένα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, υπογραμμίζοντας ότι η υγεία του εγκεφάλου επηρεάζεται από ευρύτερες εμπειρίες ζωής.
Συνολικά, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων γέρασαν κατά 5,5 μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και η διαφορά στη γήρανση μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μικρή, περίπου 2,5 μήνες, οι άνδρες ενδέχεται να επηρεάζονται περισσότερο από ψυχολογικό στρες και άλλα προβλήματα υγείας.
Αν και δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι συγκεκριμένες αιτίες των παρατηρούμενων αλλαγών, φαίνεται ότι η συσσωρευμένη εμπειρία της πανδημίας, περιλαμβάνοντας ψυχολογικό στρες, κοινωνική απομόνωση και μειωμένη ευεξία, συνέβαλε στην εγκεφαλική γήρανση. Η εν λόγω μελέτη παρέχει ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εγκεφαλική λειτουργία και υγεία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr