Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Συμπτώματα, αιτίες και σύγχρονες θεραπείες

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Συμπτώματα, αιτίες και σύγχρονες θεραπείες

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, γνωστή και ως δισκοπάθεια, αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στην πλάτη και στα κάτω άκρα.

«Η δισκοπάθεια επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και περιορισμό στην καθημερινότητα των πασχόντων», αναφέρει ο κ. Στάθης Σαμαράς, Νευροχειρουργός και Διευθυντής στην Κλινική Σπονδυλικής Στήλης και Μεγάλων Αρθρώσεων του Metropolitan General, ο οποίος αναλύει τα πάντα για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, από τα αίτια και τα συμπτώματα μέχρι τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και χειρουργικής αντιμετώπισης.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι το υλικό που βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης και λειτουργεί ως «αμορτισέρ» για τη σπονδυλική στήλη, απορροφώντας τους κραδασμούς και προσφέροντας ευλυγισία.Όταν διαταραχθεί η κατασκευή του δίσκου και υλικό από το εσωτερικό του προβάλλει ή ακόμη και αποκολλάται, προκύπτει κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης ή/και στο νωτιαίο μυελό, οδηγώντας σε πόνο, μουδιάσματα ή αδυναμία στα άκρα, αίσθημα κόπωσης, αστάθεια στο περπάτημα, διαταραχές στην ούρηση ή/και στην αφόδευση.

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζεται, με τους πάσχοντες να αναφέρουν έντονο πόνο που ακτινοβολεί στα κάτω άκρα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από αδυναμία ή μουδιάσματα, περιορίζοντας την ικανότητα κίνησης.

Η κήλη μπορεί να προκληθεί από ποικίλες αιτίες που σχετίζονται κυρίως με τη φθορά της σπονδυλικής στήλης, ενώ οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη γήρανση, τη σωματική καταπόνηση, τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις, τη γενετική προδιάθεση, καθώς και την κακή στάση σώματος.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η κήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Η θεραπεία επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της κινητικότητας του ασθενούς.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι επίσης σημαντική για την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς. Περίπου 85% των ασθενών επιστρέφουν στη δουλειά τους ή τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα σε 4-6 εβδομάδες.

«Το 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργικές επεμβάσεις παρουσιάζουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο και αυξημένη κινητικότητα εντός των πρώτων δύο εβδομάδων», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

Loading

Play