Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων: Οι βασικές αλλαγές και οι προτεραιότητες

Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων: Οι βασικές αλλαγές και οι προτεραιότητες

Η σημαντική μεταρρύθμιση που προτείνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με βάση την «Ατζέντα 2030», περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στο υγειονομικό μοντέλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Οι έξι βασικές προτεραιότητες είναι:

1. Η αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Η αλλαγή του παρωχημένου μοντέλου λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, με στόχο την αύξηση της πληρότητας και των εσόδων τους, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων.

3. Η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των Στρατιωτικών Ιατρών, του Νοσηλευτικού και του Παραϊατρικού Προσωπικού μέσω ενός νέου πλαισίου, που ενισχύει την επαγγελματική και επιστημονική τους εξέλιξη.

4. Η ενίσχυση της διακλαδικότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανορθολογικής κατανομής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

5. Η δημιουργία και λειτουργία νέων πρότυπων υγειονομικών και προνοιακών δομών, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

6. Η συνεχής στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της συμμετοχής στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού σε δομές του ΕΣΥ, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές.

Για τη βελτίωση της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, τίθενται ξεκάθαροι και διαφανείς κανόνες που διασφαλίζουν τη μακροχρόνια αυτοτέλεια τους, μαζί με την πρόβλεψη συγκεκριμένων κατηγοριών εσόδων και καθιέρωση υποβολής χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

  • – Θεσπίζεται η επέκταση λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων πέραν του τακτικού ωραρίου.
  • – Εισάγεται σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών.
  • – Προβλέπεται διανυκτέρευση των Στρατιωτικών Φαρμακείων και κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.
  • Με τον τρόπο αυτό, εκσυγχρονίζεται η λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους. Για τη βελτίωση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, εισάγεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ιατρού από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στη στρατολογική παρακολούθηση των ΑμεΑ και καταργούνται αναχρονιστικοί θεσμοί που σχετίζονται με την εναρμόνιση στρατολογικών ευεργετημάτων.

    Αναφορικά με το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους και ενισχύει την επαγγελματική τους εξέλιξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική τους αποζημίωση.

    Αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη δημιουργία νέων, σύγχρονων δομών υγείας.

    Loading

    Play