Εξερεύνηση νέων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 μέσω της στόχευσης του εγκεφάλου. Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 φαίνεται ότι δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση της ινσουλινοαντίστασης και της παχυσαρκίας, αλλά μπορεί να εξαρτάται από τη στόχευση συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η υπερδραστηριότητα μιας υποομάδας νευρώνων, γνωστών ως AgRP, στον υποθάλαμο του εγκεφάλου είναι συχνή σε ποντίκια που πάσχουν από διαβήτη.
Η νέα μελέτη αμφισβητεί την παραδοσιακή θεώρηση σχετικά με την αιτία του διαβήτη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια γενετική προσέγγιση που βασίζεται σε ιούς για να εξετάσουν αν οι νευρώνες AgRP συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Με την παρέμβαση αυτή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρου στο αίμα επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα για μήνες, χωρίς να επηρεαστεί το σωματικό βάρος ή η κατανάλωση τροφής.
Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, ο διαβήτης τύπου 2 προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία και η κακή διατροφή, που οδηγούν σε ινσουλινοαντίσταση. Η νέα μελέτη ανατρέπει αυτή τη θεώρηση και δείχνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο εγκέφαλος δεν συμμετείχε στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη ρύθμιση της δραστηριότητας αυτών των νευρώνων, με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον διαβήτη και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία των ασθενών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr